Peste 1.500 de hectare de teren din Ialomita au fost concesionate pentru parcuri eoliene

Consiliul Judetean Ialomita isi va acoperi, din venituri suplimentare, jumatate din fondul de salarii al institutiei, doar din concesionarea unor terenuri neproductive in zona Giurgeni-Vladeni unor investitori care doresc sa construiasca parcuri eoliene.

C.J. Ialomita detine, in zona Giurgeni Vladeni, aproximativ 8.000 de hectare de teren, aproximativ 1.800 de hectare fiind terenuri agricole neproductive. De aproximativ 8 ani de cand le are in administrare, autoritatile judetene au incercat concesionarea terenurilor neproductive din acea zona, reusind sa incheie contracte cu crescatori de animale pentru o suprafata de doar 150-160 de hectare, ca pajisti, cu o redeventa anuala de maxim 90 de lei pe hectar, pe an.

”Am facut promovarea necesara la nivel national, iar acum cateva zile am avut si licitatia pentru adjudecarea acestor terenuri in concesiune. Au participat cinci firme, din Bucuresti, Baia Mare Brasov, reprezentante ale unor investitori straini, urmand sa se desemneze castigatorul”, a declarat, pentru Agerpres, vicepresedintele C.J Ialomita, Ioan Martin.

Redeventa obtinuta a fost de 500 de lei pe hectar, pe an, de peste cinci ori mai mare fata de cea castigata de la crescatorii de animale, astfel ca, numai din concesionarea acestei suprafete, veniturile suplimentare ale institutiei vor creste simtitor, cu 800.000 de lei.

’’Daca procedura va ajunge la sfarsit si nu va aparea vreo contestatie, vom avea din aceasta concesiune venituri suplimentare de 800.000 de lei la buget, anual, aproape o jumatate din fondul de salarii. Este o reusita importanta, avand in vedere faptul ca de acele terenuri nu a fost nimeni interesat niciodata. Intr-un an si jumatate, de exemplu, am avut trei sedinte de licitatie la care nu s-a prezentat nimeni’’, a adaugat Ioan Martin.


Odata cu inceperea constructiei de parcuri eoliene, investitorii vor trebui sa plateasca anumite taxe si primariilor pe raza carora se afla terenurile. Consiliul Judetean mai are un proiect de anvergura in zona Gura Ialomitei, unde propune construirea unui parc solar fotovoltaic, pe o suprafata totala de 5 hectare de teren neproductiv, in vederea asigurarii energiei electrice pentru functionarea unor institutii publice din judet. Proiectul are o valoare de 10 milioane de euro, dintre care 9,8 milioane reprezinta finantare nerambursabila prin Programul operational de crestere a competitivitatii economice.AGERPRES