rosia-montana_4.jpgPeste 1.200 de persoane au manifestat paşnic sâmbătă în piaţa din Roşia Montană, cerând guvernului urgentarea autorizării proiectului minier, pentru crearea de locuri de muncă. Pe pancartele demonstranţilor se puteau citi mesaje precum: “Jos Şomajul!”, “Stăm pe aur şi murim de foame”, “Roşia Montană se salvează la Roşia Montană”, Vrem loc de muncă, nu loc de veci”.

“Oamenii din Roşia Montană şi din împrejurimi sunt mineri din tată-n fiu şi ştiu că mineritul este activitatea de bază în zonă. Atâta vreme cât sub picioarele noastre este aur şi argint, noi vrem să facem minerit. Vrem să ne putem trimite copiii la şcoală şi să îmbătrânim decent, în zona în care ne-am născut. Multe sate din România se află într-o situaţie grea, oamenii o duc greu şi au nevoie de locuri de muncă, dar spre deosebire de multe alte localităţi, din fericire Roşia Montană are şansa unei investiţii. Oamenii s-au săturat de atâta aşteptare şi s-au săturat ca alţii să vorbească în numele lor, la Bucureşti. Noi suntem Roşia Montană şi dorim să avem un cuvânt de spus pentru viitorul nostru”, a declarat Cristian Albu, preşedintele sindicatului Viitorul Mineritului.

Acesta şi-a exprimat dezamăgirea că o formaţiune sindicală mare precum Cartel Alfa, în componenţa căreia se regăsesc sindicate miniere, se împotriveşte unui proiect industrial care creează locuri de muncă. “Cerem solidaritate sindicală, le cerem fraţilor noştri din alte sindicate să nu se opună creării de locuri de muncă. Locurile de muncă şi investiţiile sunt singura soluţie pentru ca România să depăşească aceste vremuri grele”, a spus Albu.

Comitetul de Analiză Tehnică, format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, a demarat evaluarea Studiului de impact asupra mediului. Într-un comunicat dat sâmbătă publicităţii se precizează că „Ministerul Mediului şi Pădurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană doar în cazul în care există certitudinea că investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul”.

Sâmbătă, la Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, Asociaţia „Alburnus Maior”, care se opune proiectului, a organizat, alături de CNS Cartel Alfa, un miting de protest, intitulat „Vrei să salvezi Roşia Montană: Demonstrează!”, pentru a cere Ministrului Mediului si Guvernului să nu emită acordul de mediu solicitat de Roşia Montană Gold Corporation, pas necesar companiei miniere pentru începerea proiectului.

La Roşia Montană s-au investit până în prezent în proiect peste 400 de milioane de dolari, în condiţiile în care nu a demarat încă exploatarea propriu-zisă a zăcământului auroargintifer. Conducerea companiei speră ca în 2014-2015 să fie turnat primul lingou de aur la Roşia Montană. Estimările companiei vorbesc despre faptul că, în timpul construcţiei minei, compania va asigura 2.300 de locuri de muncă directe, iar pe timpul exploatării 800 de posturi directe.