Consiliul Judeţean Cluj anunţă începerea lucrărilor de modernizare a staţiei de tratare a apei Gilău, printr-o investiţie de peste 12 milioane de euro, din fonduri europene.

„Compania de Apă „Someş” a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru „Reabilitarea şi modernizarea staţiei de tratare a apei Gilău”, parte a mega-proiectului în valoare de 355,6 milioane de euro finanţat prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020. (…) Contractul de lucrări are o valoare de 57.840.000 de lei, cu o durată de execuţie de maxim 27 luni şi reprezintă cea de-a treia etapă majoră de investiţii în modernizarea acestei staţii de tratare după 1990, consecutiv celor realizate în cadrul programelor de investiţii din fonduri europene MUDP II (1997- 2002) şi ISPA (2003-2009)”, se arată într-un comunicat transmis de CJ Cluj.

Potrivit sursei citate, principalele intervenţii vor consta în reabilitarea micrositelor, a decantoarelor şi a staţiei de filtre, respectiv construirea a două noi laboratoare de analiză a calităţii apei. De asemenea, va fi modernizat şi sistemul SCADA, de monitorizare automată a activităţii. Prin derularea procesului de deshidratare şi reţinere a nămolului provenit din decantare, investiţia va contribui şi la o mai bună protecţie a mediului.

„Am demarat modernizarea acestei staţii care furnizează apă tratată, de cea mai bună calitate, pentru sute de mii de oameni. Fiind o investiţie semnificativă, de peste 12 milioane de euro, ne bucurăm că am reuşit să atragem banii necesari dintr-o finanţare europeană, degrevând în acest fel bugetul judeţului”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Conform comunicatului, staţia de tratare a apei Gilău este una dintre cele mai importante instalaţii civile de acest tip gestionate de Compania de Apă „Someş” S.A., capabilă să filtreze, la cei mai înalţi parametri, apa preluată dintr-o sursă supraterană. Cantitatea de apă tratată zilnic este de circa 150.000 de metri cubi, cea anuală depăşind 52 de milioane de metri cubi. În urma modernizării acesteia şi după finalizarea aducţiunii Cluj-Sălaj, staţia de tratare Gilău va deservi inclusiv o parte însemnată din judeţul învecinat. AGERPRES