Peste 100 de locuinte au fost construite anul acesta in Braila prin programul Agentiei Nationale pentru Locuinte, ultimele 24 de apartamente fiind finalizate si inaugurate saptamana aceasta.
Potrivit primarului de Braila, Aurel Simionescu, in momentul de fata se lucreaza la alte 33 de locuinte, iar speranta autoritatilor brailene este ca ele sa fie date in folosinta pana la sfarsitul acestui an sau cel tarziu in luna ianuarie 2010. Anul viitor, se vor construi 136 de apartamente, pentru care s-a tinut deja licitatia pentru stabilirea constructorului, si mai sunt preconizate 88 de locuinte, care nu au trecut inca de faza licitatiei.
“Am ajuns la jumatate listei de cereri pentru locuinte ANL, dar in spatele acestei liste sunt sute de cereri care nu au atins punctajul. Vom incerca si anul viitor sa diminuam presiunea pe aceasta formula de apartamente. Per total, in municipiu sunt aproximativ 4.000 de cereri de locuinte pe diverse formule”, a declarat Simionescu.
Primarul de Braila a precizat ca, pana in prezent, la nivelul municipiului, au fost depuse doar doua cereri pentru cumparare de locuinte ANL, motiv pentru care face apel la chiriasii acestor locuinte sa porneasca demersurile pentru cumpararea lor. “Noi dorim sa vindem locuintele ANL date in folosinta acum 4-5 ani, dar nu am primit decat doua cereri de cumparare, din care una a fost retrasa, iar cealalta este in curs de solutionare. Banii care se vor recupera din vanzarea acestor locuinte vor fi investiti in construirea altor locuinte ANL, tot in Braila”, a declarat Simionescu.
Pretul unei locuinte ANL cu doua camere este de 120.000 de lei, iar al unei garsoniere de 100.000 de lei, “ceea ce nu inseamna foarte mult comparativ cu pretul pietei”, dupa cum a spus Simionescu, iar chiriasii ar putea achizitiona locuinta printr-un credit obtinut prin programul “Prima casa”.
Primarul a precizat ca va purta o discutie cu cei care locuiesc de 4-5 ani in apartamentele ANL si care au depasit deja varsta de 35 de ani, cat prevede legea, pentru a-i convinge fie sa cumpere locuinta, fie sa investeasca in repararea ei. “Multi dintre ei nu mai sunt tineri, multi nu mai au nici statutul social, dar nu se pune problema sa ii dam afara. Vom mai umbla probabil la chirie si vom vedea in ce masura este posibil sa faca reparatii in locuintele in care au stat pana acum. Dorinta noastra este sa le vindem, dar vom vedea”, a mai spus Simionescu. AGERPRES