Peste 100 de evenimente sunt programate să se desfăşoare în perioada 17-24 mai, în cadrul Zilelor Judeţului, organizate de Consiliul Judeţean Harghita, în colaborare cu instituţiile subordonate.

Dacă în anul 2020 evenimentele au avut loc exclusiv în spaţiul online, din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an, Zilele Judeţului, ajunse la cea de-a XVII-a ediţie, se desfăşoară în format hibrid, online şi offline, sub conceptul de „retrăirea experienţei comunitare”.

Timp de opt zile, vor fi organizate în tot judeţul programe pentru copii, evenimente dedicate familiilor, expoziţii în aer liber, concerte sau evenimente sportive.

La fel ca şi în anii precedenţi, în cadrul Zilelor Judeţului Harghita se va desfăşura „Săptămâna Caselor Muzeale”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cei interesaţi putând vizita 16 case muzeale. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu diverse programe, cum ar fi activităţi artizanale, demonstraţii de dans popular sau concursuri de recitare.

De asemenea, va avea loc şi un eveniment intitulat „Săptămâna Tradiţiilor”, dar şi prezentări de cărţi, un târg al produselor locale şi meşteşugăreşti sau programe organizate de Serviciul Public de Salvamont şi Salvaspeo al CJ Harghita.

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, a punctat, citat într-un comunicat de presă, faptul că Zilele Judeţului au avut întotdeauna ca scop prezentarea valorilor zonei, iar în acest an pun în prim-plan o valoare foarte importantă, respectiv comunitatea şi experienţele comunitare, care până acum nu au fost posibile în ultimul an.

„Scopul seriei de evenimente Zilele Judeţului Harghita a fost întotdeauna să ne prezinte valorile. Valorile noastre care ne înconjoară, pe care le creăm, pe care le păstrăm, şi care ne întăresc identitatea. Iar cea mai mare valoare a noastră este comunitatea. A trecut mult timp de când trăim cu restricţii. Începem încet să ne întoarcem în spaţiile comunităţii noastre, aşa că este important în acest an să ne întâlnim pentru a retrăi experienţa comunităţii”, a afirmat Bíró Barna Botond.

Managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angéla, care coordonează seria evenimentelor, a subliniat, în acelaşi comunicat, că experienţele comunităţii pot fi trăite respectând regulile şi a încurajat pe toată lumea să participe la programe. AGERPRES