Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat că municipalitatea depune pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi REzilienţă (PNRR) un proiect pentru dotarea a circa 1.300 de săli de clasă cu mobilier şi echipamente IT, finanţarea fiind în valoare de 17,5 milioane de euro (cu TVA inclus).

„Este cel mai consistent proiect de modernizare a claselor din peste 60 de şcoli şi grădiniţe din Timişoara, de până acum. Modernizăm atât mobilierul şcolar cât şi echipamentele pe care le folosesc peste 40.000 de copii şi care, în multe cazuri, sunt profund depăşite şi uzate. Pregătim şcoala pentru secolul XXI, cu condiţii moderne de învăţare pentru toţi copiii, indiferent dacă merg la o şcoală centrală sau la una de cartier. Fondurile europene sunt soluţia pentru nevoile de modernizare a oraşelor României şi sper că acest lucru este evident şi pentru coaliţia de guvernare, care pune aceste finanţări acum în pericol”, a transmis primarul Dominic Fritz.

În lotul celor 60 de unităţi de învăţământ care vor fi modernizate sunt incluse şi trei unităţi conexe, respectiv Clubul Sportiv Şcolar Bega, Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 şi Palatul Copiiilor.

Lista de şcoli cuprinde aproape în integralitate învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal din Timişoara şi sunt vizate peste 80% din sălile de clasă din oraş, celelalte fiind săli care au beneficiat de dotări în ultimii cinci ani.

Potrivit proiectului, 1.275 de săli de clasă vor fi dotate cu mobilier ergonomic, venind fie în completarea celui necesar, fie pentru schimbarea celui existent şi degradat, iar 1.287 de săli de clasă, 42 de laboratoare de informatică şi 40 de laboratoare de ştiinţă multidisciplinară vor fi dotate cu echipamente digitale pentru organizarea claselor în format virtual şi cu echipamente moderne.

Finanţarea cuprinde şi dotarea cu mobilier specific şi echipamente digitale a 29 de cabinete didactice, 50 de cabinete psihopedagogice şi 27 de săli de sport.

Valoarea totală a proiectului este de 86.339.577 lei (TVA inclus) din care 72.554.266 lei finanţare europeană şi 13.785.310 lei este valoare TVA acoperită prin bugetul de stat. AGERPRES