Performanţele cadrelor didactice şi elevilor din sectorul 4 vor fi premiate de administraţia locală, potrivit unui proiect de hotărâre ce urmează să fie adoptat miercuri de consilierii locali. Proiectul de hotărâre stipulează acordarea unor granturi pentru premierea unităţilor de învăţământ de stat, cu rezultate deosebite în domeniul educaţional.

Granturile urmează să fie acordate tuturor unităţilor de învăţământ, şcoli gimnaziale sau licee, indiferent de tipul de învăţământ- teoretic, vocaţional sau tehnologic, care s-au remarcat prin rezultate deosebite în plan educaţional. Tipurile de granturi sunt pentru recompensarea performanţelor individuale ale cadrelor didactice din unităţile de învăţământ, pentru olimpiadele şi concursurile şcolare, precum şi pentru recompensarea performanţelor generale ale unităţii de învăţământ. Pentru primele granturi, sumele ce vor fi oferite sunt: olimpiadă internaţională – premiul I – 7.000 lei, premiul II – 6.500 lei, premiul III – 6.000 lei, menţiune – 5.000 lei, iar participare, 1.000 lei; olimpiada naţională – premiul I – 1.500 lei, premiul II – 1.000 lei, premiul III – 800 lei, menţiune – 350 lei.

Proiectul mai specifică faptul că ‘profesorul poate primi granturi pentru performanţele fiecărui copil aflat în pregătire, dar nu mai mult de 14.000 de lei. În caz de depăşire a acestei sume, datorată numărului de performanţe realizate de copiii aflaţi în pregătire, se va considera că suma de 14.000 de lei acoperă toate performanţele obţinute”.
Bonusurile se acordă diferenţiat tuturor profesorilor încadraţi în sistemul educaţional pe raza sectorului 4, în unităţi ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat, pentru elevii care au finalizat cursurile de învăţământ în acelaşi an cu examenul, să fie mai mare sau egal cu 85%, pentru liceele teoretice şi vocaţionale şi 70 %, pentru cele tehnologice. Sumele acordate vor fi următoarele: 5.000 lei, profesorilor care predau discipline pentru bacalaureat şi 2.000 lei, profesorilor care predau discipline ce nu sunt incluse în programa pentru bacalaureat.

„Am identificat această soluţie, prin intermediul căreia să stimulăm profesorii în obţinerea de performanţe în domeniul educaţional, dar şi să creştem procentul de promovabilitate al elevilor la BAC. Totodată, vom motiva cadrele didactice să se implice în a-i pregăti, cu rezultate excepţionale, pe elevi, pentru olimpiadele internaţionale şi naţionale. Astfel, un profesor implicat în a pregăti performerii zilei de mâine, care să obţină locuri pe podium la aceste concursuri, poate primi până la 7.000 de lei. Raportat la salariile extrem de mici şi total nestimulante ale celor care lucrează în învăţământ, iniţiativa noastră vine în completarea veniturilor celor mai performanţi dintre profesori, care muncesc pentru a trimite în viaţă şi într-o profesie pe cei tineri, cărora noi le încredinţăm astăzi speranţa noastră pentru un viitor mai bun”, a declarat primarul Cristian Popescu – Piedone. AGERPRES