Pentru anul viitor ar putea creşte sumele cu care Primăria Braşov finanţează proiectele culturale

Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a anunţat că doreşte să mărească, pentru anul viitor, sumele destinate cofinanţării proiectelor culturale, cu condiţia să existe propuneri din partea ong-urilor. Edilul a spus că ia în calcul inclusiv o dublare a sumei alocată anul acesta, cu condiţia “să existe proiecte”.

“Mărim plafonul, însă trebuie să plecăm şi de la ceea ce există ca instituţii publice de cultură – Filarmonică, Teatru, Teatrul de Copii, şi să completăm cu parteneri pe care putem să-i aducem alături de noi. Mi-aş dori să fie cât mai mulţi, ca să avem de unde selecta. (…) Putem vorbi şi de o dublare, condiţia este să existe parteneri şi să fie într-adevăr evenimente culturale. (…) Şi apoi, noi finanţăm actul cultural şi artistic, nu facem finanţări de natură logistică”, a afirmat Scripcaru.

Primarul a adăugat că, în condiţiile în care “nu se vede o perspectivă în ce priveşte adoptarea bugetului”, se poate lua în calcul inclusiv o precampanie de depunere de proiecte.

Anul acesta, un număr de 16 proiecte culturale au primit o finanţare totală de 1,14 milioane de lei. Au fost depuse în total 25 de propuneri, restul nerealizând punctajul, iar plafonul a fost de 2 milioane de lei.  Ghidul de finanţare pentru proiecte culturale a fost lansat de municipalitatea braşoveană în anul 2010, cu scopul de a încuraja şi susţine iniţiative independente. Finanţările, nerambursabile, se acordă numai pentru proiecte culturale care se derulează în municipiul Braşov, nu pot depăşi 80% din bugetul total al fiecărui proiect şi nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit. AGERPRES