Societatea Aquaserv SA din Tulcea a câştigat două din cele zece procese deschise pe rolul instanţelor de judecată pentru a contesta penalităţile impuse de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) pentru poluarea Dunării, valoarea totală a penalităţilor impuse operatorului regional de apă şi apă uzată fiind de peste un milion de lei.

Directorul societăţii Aquaserv SA, Valentin Ifrim-Catrinescu, a declarat că în luna octombrie a anului viitor problemele din centrul oraşului Tulcea semnalate la fiecare ploaie torenţială vor dispărea odată cu finalizarea lucrărilor începute în urmă cu aproape 13 ani, în cadrul proiectului Masterplanul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea, proiect al Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare.

„În toamna anului trecut, am semnat contractul cu noul constructor pentru lucrările neefectuate din proiectul început în 2007-2008. Execuţia a început în februarie anul acesta, iar în luna octombrie a anului viitor ar trebui să se încheie. Acest contract presupune realizarea reţelei de apă şi canalizare pe strada Păcii, dar totodată în zona hotelului din centru va prelua şi reţeaua de canalizare aferentă străzii Isaccei. Din cauza nefinalizării acestei lucrări, acum parte din canalizarea aferentă Isaccei e deversată prin acea conductă direct în Dunăre, nefiind epurată”, a afirmat directorul societăţii Aquaserv SA.

Ifrim-Catrinescu a amintit faptul că primele două entităţi care au câştigat licitaţia pentru execuţia lucrării au dat faliment şi că au existat licitaţii la care nu s-a prezentat nicio firmă, din cauza preţurilor foarte mici prevăzute în proiect, până când anul trecut s-a reuşit suplimentarea sumei.

„În decembrie 2019, am avut o inspecţie a Apelor Române în care ni s-au solicitat nişte măsuri, iar în ianuarie şi februarie 2020, am intervenit şi am reuşit un bypass pentru a direcţiona toată apa menajeră aferentă străzii Isaccei către staţia de epurare. Din nefericire, nu am reuşit decât în proporţie de 50-60%. Noi am dat dovadă de bună-credinţă şi am încercat să realizăm ac bypass care nu a fost uşor, dar tehnic nu s-a putut. Odată cu finalizarea lucrărilor care au început, aceste deversări vor dispărea. Aquaserv SA pierde prin faptul că acel debit de apă nu ajunge în staţia de epurare acolo unde procesul din staţie s-ar fi optimizat iar cheltuielile, procesând o cantitate mai mare, ar fi devenit mai mici”, a mai spus directorul Valentin Ifrim-Catrinescu.

În anul 2019, Apele Române, prin ABADL, a transmis primele penalităţi societăţii tulcene pentru depăşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate aferente anilor 2017-2018, toate cele zece penalităţi fiind contestate în instanţă.

„Am avut zece litigii pe rol, iar două s-au soluţionat în favoarea noastră. Cea mai mare sumă ne-a fost aplicată în anul 2021 şi reprezintă penalităţi pentru apele evacuate în Dunăre în anul 2020″, a declarat consilierul juridic al societăţii tulcene, Bogdan Crăciun.

La rândul său, directorul ABADL, Paul Cononov, a precizat că ultimele penalităţi calculate operatorului tulcean de apă şi apă uzată au fost în valoare de peste 76.823,35 de lei.

„Pe rolul instanţelor judecătoreşti se află la această dată opt plângeri în materia penalităţilor pentru depăşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate în valoare de 1.021.033,581 lei. Ultimele procese verbale de stabilire a penalităţilor pentru depăşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate au fost emise pentru centrele operaţionale ale Aquaserv din judeţul Tulcea, în speţă cele din Măcin, Sulina, Isaccea, Babadag şi Mahmudia, având o valoare totală de 76.823,35 de lei”, se arată într-o adresă semnată de directorul ABADL, Paul Cononov, remisă la solicitarea AGERPRES.

O altă lucrare nefinalizată până acum în cadrul proiectului Masterplanul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea este cel de reabilitare a reţelei Isaccea-Măcin, contract care a avut în prima fază acelaşi constructor care a câştigat lucrarea din Tulcea.

„Lucrările s-au reluat acum şi sperăm să-l ducem la bun sfârşit. Perioada de finalizare a acestuia este septembrie 2022”, a mai spus directorul societăţii Aquaserv SA, Valentin Ifrim- Catrinescu.

În anul 2008, autorităţile tulcene au semnat contractul de finanţare pentru Masterplanul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea, proiect al Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare, iniţiat de societatea Aquaserv SA.

Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, a avut o valoare iniţială de 419.371.852 lei, fără TVA, şi a avut drept obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată, de acest proiect beneficiind 106.000 locuitori ai oraşelor Isaccea, Măcin şi Sulina, precum şi locuitorii municipiului Tulcea. AGERPRES