Poliţia locală va fi subordonată operaţional Ministerului Afacerilor Interne, serviciile publice de ambulanţă vor fi subordonante inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, iar Ministerul Apărării Naţionale va sprijini, la cerere, MAI pentru asigurarea pazei şi protecţiei unor obiective, se precizează în decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Potrivit măsurilor de primă urgenţă cu aplicabilitate directă din domeniul ordine publică cuprinse în decret, poliţia locală se subordonează operaţional Ministerului Afacerilor Interne, iar serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor se subordonează operaţional unităţilor teritoriale de poliţie, care stabilesc activităţile de sprijin pe care acestea le execută.

De asemenea, serviciile voluntare de pompieri (situaţii de urgenţă) se subordonează operaţional unităţilor teritoriale pentru situaţii de urgenţă, care stabilesc responsabilităţile şi modul de acţiune al acestora, iar serviciile publice de ambulanţă se subordonează operaţional inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Ministerul Apărării Naţionale sprijină, la cerere, Ministerul Afacerilor Interne pentru asigurarea pazei şi protecţiei unor obiective/zone, transportul de efective, materiale şi tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic, asistenţă medicală şi alte misiuni în funcţie de evoluţia situaţiei.

Totodată, instituţiile din cadrul Sistemului naţional de ordine publică şi securitate naţională vor suplimenta, la nevoie, efectivele şi tehnica pentru intervenţie, prevăzute în planuri, în funcţie de evoluţia situaţiei.

O altă măsură prevede că instituţiile din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională vor putea angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal din sursă externă sau cadre care au trecut în rezervă, cărora le-au încetat raporturile de serviciu.

„Pentru ca efectivele instituţiilor din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională să fie mereu la dispoziţie în scopul intervenţiei în cazuri reale generate de pandemia de COVID-19, pe perioada stării de urgenţă, se suspendă exerciţiile, simulările, aplicaţiile şi orice alte activităţi care pot interfera cu măsurile luate de autorităţile competente destinate prevenirii şi combaterii răspândirii infecţiilor cu COVID-19, cu excepţia celor cu caracter militar desfăşurate în poligoanele de instrucţie”, mai prevede decretul. AGERPRES