Pe teritoriul judeţului Maramureş ar putea fi restricționată circulaţia persoanelor în afara locuinţei

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, care este şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), a cerut imperativ prefectului Nicolae-Silviu Ungur adoptarea în cadrul CJSU a unor măsuri restrictive pentru protejarea cetăţenilor.
“Maramureşul este judeţul din România cu cei mai mulţi cetăţeni aflaţi în carantină sau în izolare la domiciliu, după Bucureşti, fapt pentru care solicit reprezentantului Guvernului în teritoriu adoptarea de urgenţă a trei seturi de măsuri pentru protecţia suplimentară a cetăţenilor, deciziile luate de Guvernul României prin Ordonanţa Militară nr. 2 din 21 martie 20202 fiind insuficiente. În Maramureş am reuşit, până în prezent, implementarea şi adoptarea unor măsuri restrictive, cu cel puţin câteva zile înaintea solicitărilor venite de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. România are avans de două săptămâni faţă de ţările afectate grav de pandemia infestării cu coronavirusul COVID-19, respectiv Italia, Franţa sau Spania şi este imperios necesar să învăţăm din greşelile făcute de aceste state”, a declarat Gabriel Zetea.
Prima măsură prevede că pe teritoriul judeţului Maramureş este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei, gospodăriei, cu excepţia următoarelor motive: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestic, iar toate aceste recomandări trebuie privite, din acest moment, ca şi obligativităţi sau interdicţii.
A doua măsură precizează că, în cazul cumpărăturilor necesare traiului, acestea să fie realizate pe categorii de vârstă, respectiv persoanele peste 60 de ani să îşi achiziţioneze alimentele în cursul dimineţii, până la ora 11.00, iar persoanele cu vârsta sub 60, să iasă la cumpărături după ora 11:00.
A treia măsură solicitată de către preşedintele CJ se referă verificarea cetăţenilor şi a maşinilor care intră sau ies din judeţul Maramureş, de către poliţie, jandarmi şi Poliţia Locală, în vederea stabilirii locaţiei de deplasare, precum şi istoricul de călătorie din ultimele 14 zile. AGERPRES