tarom_mare4.jpgPe 27 aprilie, la Aeroportul Iaşi a avut loc o conferinta de presa specială, cu ocazia primului zbor din Iaşi către Londra – Aeroportul Heathrow. Au fost prezenţi Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, Directorul General al Aeroportului Internaţional Iaşi, Marius Bodea, Comandantul Aeronavei TAROM, Mihai Bălan, împreună cu tot echipajul prezent la bord pentru prima cursa aeriană de la Iaşi către Londra.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, şi-a exprimat mulţumirea pentru reuşita deschiderii rutei Iaşi – Londra – Iaşi, fiind chiar unul dintre pasagerii acestei prime curse aeriene. Astfel, a avut loc o altă etapă pentru dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Conducerea CJ speră că deschiderea acestei rute va atrage un numar semnificativ de persoane ce vor utiliza infrastructura aeroportuară de la Iaşi.

Dincolo de interesul major al comunitatii locale si regionale de a calatori spre Londra in mod direct, fie in scop turistic fie in scop de afaceri, existenta acestei legături în portofoliul de rute al Aeroportului Iasi reprezintă deschidere pentru mediul investitional străin. Prin deschiderea acestei curse, se va putea ajunge în Iaşi din toate colţurile lumii mult mai uşor, Londra fiind unul dintre cele mai puternice noduri aeriene mondiale.

cjiasi_aeroport2.jpg

„A fost extraordinar de greu să aducem aceste trei noi curse. Odată ce am reusit să convingem managementul privat de la TAROM să opereze pe aerogara noastră, îi rog pe toţi cei care au de gând sa călătorească spre destinaţiile disponibile de pe aeroportul ieşean să aleagă Iaşul ca punct de plecare, iar la sosire să aterizeze tot la Iaşi. Este foarte important să demonstrăm sustenabilitatea si eficienţa economică a acestor zboruri astfel încât ele sa devină durabile. Am ales cursa de Londra pentru a face personal prima călătorie pentru că Londra este capitala financiară europeană şi una din capitalele financiare ale lumii. O legătura directă între Iaşi şi aeroportul Heathrow din Londra reprezintă pentru oraşul nostru consacrarea potenţialului său de dezvoltare economică şi conectarea directă a acestuia cu lumea financiară. Pentru ca Judeţul Iaşi să devină o locaţie de business atractivă, trebuie să le oferim potenţialilor investitori un aeroport modern, care să faciliteze zboruri constante spre pieţele de desfacere relevante. Doar aşa putem crea locuri de muncă şi valoare adaugată suplimentară şi doar aşa putem genera prosperitate şi bunăstare în oraşul nostru. În toamnă am putea avea legătura directă către Paris, existând discuţii si pentru Tel Aviv, Istanbul şi Frankfurt. Acestă actiune de lobby pentru a atrage noi curse pe aeroportul ieşean este un drum lung şi greu, însă sunt plin de speranţă că prin multă munca si competenţa vom ajunge acolo unde ne-am propus”, a declarat Preşedintele Consiliului Judetean Iaşi, Cristian Adomniţei.

“Într-adevar, nu a fost deloc simplu sa deschidem aceasta ruta, efortul a fost considerabil si tin sa multumesc conducerii Companiei TAROM si in mod special Directorului de Proiect pentru Iasi, Sorin Georgescu, pentru atentia cu care s-a aplecat asupra cifrelor pe care le-am furnizat. Deschiderea rutei a insemnat saptamani intregi de negocieri, peste 30 de deplasari in Bucuresti si nici un pas inapoi in vederea operarii pe aeroportul central din Londra, pe Heatrow”, a declarat Directorul General al Aeroportului Internaţional Iaşi, Marius Bodea.

Pentru Aeroportul Internaţional Iaşi, Compania TAROM a devenit un partener strategic si exista dorinta de a confirma ca zona Iasului are un potential imens de dezvoltare a traficului aerian deoarece toate studiile realizate de catre firme cu vasta experienta arata ca Aeroportul Iasi este aeroportul regional al Moldovei.

De aceea, conducerea judetului si conducerea aerogarii iesene isi exprima multumirea ca TAROM a observat avantajul acestui moment care putea fi pierdut in lipsa unei pozitionari timpurii la Iasi, mai ales in contextul realizarii noii piste de decolare aterizare si al interesului altor companii aeriene. Reprezentantii celor doua institutii au afirmat inca o data ca efortul investitiei din prezent va fi pe deplin rasplatit in cativa ani.

“Vreau sa imi exprim si o parere personala, sincera si neinfluentata de acest parteneriat. TAROM are cea mai buna baterie de piloti din lume, oameni extrem de bine pregatiti, oameni tineri dar cu foarte multa experienta si care au investit mult in pregatirea lor. Si daca TAROM este astazi compania care aterizeaza pe infrastructura existenta, nu foarte confortabila, acest fapt se datoreaza comandantilor de aeronava in primul rand. Si de aceea vreau sa le multumesc”, a mai afirmat Directorul General al Aeroportului Internaţional Iaşi, Marius Bodea.

cjiasi_tarom.jpg