Primaria municipiului Sighetu Marmatiei organizeaza intre 19 si 28 decembrie Fesivalul Datinilor si Obiceiurilor de Iarna, eveniment ce se doreste a fi o mare sarbatoare a Craciunului si intampinarii Anului Nou.

Marea sarbatoare populara din Sighetu Marmatiei constituie un prilej si o modaliate in acelasi timp de a imprima un sens si un continut nou unor datini si obiceiuri stravechi, de a valorifica si a prezenta tot ce are Maramuresul mai trainic si mai autentic in arta populara faurita de multe generatii ale acestor oameni minunati din nordul tarii.

Pe 19 decembrie, festivalul va debuta la Casa de cultura Sighetu Marmatiei cu un concurs al grupurilor de obiceiuri populare si de colindatori din scolile si liceele judetului Maramures, intitulat „Cum e datina strabuna”. Pe 20 decembrie, la Catedrala ortodoxa romana va avea loc Concertul de colinde „Vestea minunata a Craciunului”, prezentat de corurile bisericilor din municipiu si coruri bisericesti taranesti din Protopopiatul Ortodox Sighet.

Pe 21 decembrie, la Biserica Greco- catolica „Cristos Rege” va avea loc un alt concert de colinde, intitulat „Marire-ntru cele inalte”, sustinut de corul Bisericii greco-catolice „Cristos Rege”. De asemenea, pe 22 si 23 decembrie sunt programate concerte ale corurilor si grupurilor vocale bisericesti si ale caselor de rugaciuni ale cultelor din Sighetu Marmatiei.

Pe 22 decembrie, la Sala Radio Sighet va fi vernisata Expozitia de Pictura si Sculptura in Lemn a unui grup de pictori si sculptori din Sighetu Marmatiei. Pe 23 decembrie, la Muzeul de etnografie se va deschide expozitia documentara „Festivalul datinilor de iarna de la Sighetu Marmatiei – 40 de editii” – masti si jocuri cu masti. Catedrala ortodoxa romana gazduieste pe 25 decembrie concertul de colinde „Astazi s-a nascut Cristos”, prezentat de Corul Bisericii cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.

Pe 27 decembrie va fi deschis Targul de Arta Populara, vor fi primiti plugusorul si colindatorii din Vadul Izei si Valea Stejarului si va avea loc alaiul datinilor de iarna, cu formatii din Maramures, din tara si din strainatate. Dupa-amiaza, pe scena in aer liber din centrul orasului va incepe spectacolul de datini si obiceiri de iarna prezentate de formatiile si grupurile de colindatori participante la festival, urmat de un recital de colinde, sustinut de Stefan Hrusca, Gheorghe Turda, Nicolae Sabau, Florentina si Petre Giurgi, Dumitru Dobrican, Titus Perse si Grupul Marmatia. Seara se va incheia cu un foc de artificii in centrul orasului.

Pe 28 decembrie, la Muzeulul Maramuresului din Sighetu Marmatiei vor avea loc sesiunea nationala cu caracter international, de comunicari pe teme de obiceiuri si datini de iarna, etnografie si istoria culturii, vernisajul expozitiei de fotografie a japonezului Kosei Mya si primirea de colindatori la Muzeul Satului Maramuresean.