Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, a anunţat joi că PDL şi PP-DD intenţionează să propună înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice modul gestionare a banilor alocaţi pentru noul sediu al Primăriei Generale din Splaiul Independenţei.

„Intenţia noastră este de a face o comisie de anchetă şi sunt foarte curios cum se vor comporta parlamentarii din Bucureşti, cei din grupurile parlamentare ale PSD şi PNL când vor vedea şi trebuie să cercetăm cu toţii banul public. Eu sper că de data aceasta vor fi alături de solicitarea noastră, să facem într-adevăr comisii de anchetă acolo unde ne este necesar nouă şi pentru a putea dezvălui abuzurile pe care le face cea mai mare şi puternică administraţie din ţară sub acoperişul lui Ponta”, a afirmat Toader într-o conferinţă de presă.

El a precizat că proiectul de hotărâre pentru constituirea comisiei va cuprinde obiectivele şi componenţa acesteia, care va urmări configuraţia politică a Parlamentului.

La rândul său, fostul prefect al Capitalei Mihai Atănăsoaie a susţinut că „30 de milioane de euro costă buzunarele bucureştenilor epopeea imobiliară a sediului Primăriei Capitalei”. Potrivit acestuia, chiria de 11 milioane de euro plătită până acum de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru noul sediu al PMB reprezintă cea mai mare sumă plătită vreodată de o instituţie publică românească, din bani publici, către o firmă privată, fără ca statul să fie proprietar.
„În opinia noastră, Comisia de anchetă ‘Sorin Oprescu jaf la Bucureşti’ trebuie să verifice la cine şi în buzunarul cui se scurg aceşti bani”, a spus fostul prefect.

Atănăsoaie a mai afirmat că s-au alocat 18 milioane de euro pentru reabilitarea sediului vechi al Primăriei Capitalei de vizavi de Parcul Cişmigiu, dar nu s-a rezolvat nimic, deşi lucrarea trebuia finalizată în anul 2012. „Comisia de anchetă trebuie să cerceteze de ce se întârzie în mod intenţionat finalizarea lucrărilor la acest sediu. Este evident că întârzierea echivalează cu finanţarea tunului imobiliar dirijat de primarul general Sorin Oprescu, prin creditarea cu 230.000 de euro lunar a conturilor firmelor off-shore care se află în spatele acestei afaceri imobiliare. Este obligatoriu, fiind vorba de bani publici, ca o comisie de anchetă să verifice şi să demaşte cine sunt persoanele din spatele firmelor fantomă off-shore şi din spatele domnului primar Sorin Oprescu”, a declarat Atănăsoaie.

Atănăsoaie a susţinut că, practic, clădirea din Splaiul Independenţei este achitată integral în acest moment, „cu singura diferenţă că nu este proprietatea municipalităţii”. „Valoarea de piaţă a clădirii, astăzi, este între 6 şi 8 milioane de euro, conform evaluărilor imobiliare. La şedinţa de Consiliu General al Primăriei Capitalei de astăzi Sorin Oprescu urma să le ceară consilierilor generali prelungirea acestui contract de închiriere. Din fericire, pentru moment, la presiune a fost retras de pe ordinea de zi acest punct, dar nu e decât o retragere temporară. Bucureştenii se simt păcăliţi şi cu banii luaţi. Pe de o parte, s-au plătit 11 milioane de euro pe o clădire care nu e a Primăriei, pe de altă parte se doreşte continuarea acestei practici”, a mai spus fostul prefect al Capitalei. AGERPRES