PDL a depus plângere penală împotriva premierului pentru că nu a deblocat banii către primării

PDL a depus vineri plângere penală la Parchet împotriva premierului Victor Ponta sub acuzaţia de abuz în serviciu pentru că nu a respectat decizia Curţii Constituţionale şi nu a dispus deblocarea banilor către primării, a declarat europarlamentarul democrat-liberal Traian Ungureanu într-o conferinţă de presă.

“PDL a depus astăzi plângere penală la Parchet împotriva primului-ministru Victor Ponta. Mai exact, e vorba de ordonanţa de guvern care a luat banii comunităţilor locale în mod ilegal şi neconstituţional. De ieri (joi – n.r.) decizia Curţii Constituţionale e publicată în Monitorul Oficial, aşa încât rămâne un singur lucru de făcut: banii luaţi fără respectul legii trebuie imediat deblocaţi şi înapoiaţi. Aşa cum v-am spus, am depus plângere penală împotriva domnului Ponta pentru abuz în serviciu”, a declarat Traian Ungureanu.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis pe 24 mai, parţial, sesizarea Avocatului Poporului de neconstituţionalitate referitoare la sumele pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012. Reprezentanţii CCR au comunicat că prevederile sunt constituţionale doar în măsura în care se aplică sumelor ce nu au fost utilizate, decizia Curţii fiind definitivă şi general obligatorie.

În 8 mai, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevedea oprirea din conturile administraţiei locale a sumelor alocate de fostul Cabinet Ungureanu din Fondul de rezervă. Ordonanţa de urgenţă făcea referire la o decizie a Guvernului Ungureanu din 3 aprilie, prin care se alocau 648,233 de milioane de lei administraţiei locale, pentru plata unor datorii şi a unor lucrări la proiecte aflate în derulare. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a explicat la acea dată că de la autorităţile locale vor fi retrase sumele rămase necheltuite încă. AGERPRES