PD cere anularea abonamentului lunar pentru consumul de gaze naturale

Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc (foto), solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si Guvernului sa reanalizeze masura introducerii abonamentului lunar pentru consumul de gaze naturale.
In opinia lui Boc, aceasta taxa afecteaza drepturile si interesele cetatenilor, atat prin faptul ca nu este justificata, conform principiului potrivit caruia consumatorii trebuie sa plateasca doar ce consuma, cat si prin “discriminarile intre diferitele categorii de consumatori”, determinate de modul de calculare. Nu in ultimul rand, abonamentul la gaze poate genera efecte sociale grave asupra categoriilor sociale defavorizate, apreciaza presedintele PD.

“Nu doresc sa ma pronunt in privinta intereselor pe care le serveste introducerea acestui abonament, dar cu siguranta nu este vorba despre interesul cetateanului”, afirma Emil Boc, potrivit unui comunicat difuzat de PD. Liderul democrat arata ca “absurditatea” introducerii unui abonament – care reprezinta, in realitate, “o crestere mascata” a pretului serviciilor prestate – este dublata de “absurditatea” introducerii unui sistem de calcul care face ca valoarea acestui abonament sa fie, in cazul unor categorii de consumatori, de pana la patruzeci de ori mai mare fata de vecinii lor.

Emil Boc a facut apel la conducerea ANRGN sa ia in serios functia pentru care a fost infiintata aceasta agentie, respectiv protejarea “consumatorului captiv”, si sa renunte la “practicile obisnuite sub fosta guvernare, de care se pare ca s-a contaminat, dovada fiind absurdul “abonament” la gaz”. “Trebuie sa renuntam o data pentru totdeauna la aceasta politica absurda de aparare a intereselor regiilor autonome sau marilor societati aflate in situatie de monopol in detrimentul intereselor cetateanului. Statul trebuie sa il apere pe cetatean de orice abuz din partea acestor mamuti adesea ineficienti, supravietuitori ai regimului comunist, si nu invers”, apreciaza presedintele Partidului Democrat, care subliniaza ca respectul fata de cetateanul-consumator trebuie sa fie esenta oricarei politici guvernamentale.