Alianta romaneasca, alcatuita in scop electoral de principalele partide romanesti din judetul Covasna, nu a reusit sa obtina un post de viceprimar in municipiul Sfantu Gheorghe.
In urma alegerilor pentru desemnarea viceprimarilor, desfasurate, luni, in cadrul Consiliului Local municipal, au fost alesi economistul Bartha Jozsef din partea Partidului Civic Maghiar (PCM) si Sztakics Eva, sustinuta de UDMR pentru cel de-al doilea mandat in functie.

Initial, PCM il propusese ca viceprimar pe Gazda Zoltan, unul dintre liderii marcanti ai organizatiei judetene, insa reprezentantii UDMR nu au fost de acord cu nominalizarea si au cerut o alta propunere, amenintand ca vor amana pentru a doua oara alegerea viceprimarilor.

Consiliul Local Sfantu Gheorghe s-a constituit pe 20 iunie, dar alegerea viceprimarilor a fost amanata pentru a se purta negocieri intre PCM si UDMR, intrucat niciuna dintre parti nu detine majoritate absoluta, diferenta dintre ele fiind de un singur vot in favoarea PCM.

Alianta romaneasca spera ca prin cei trei consilieri sa poata inclina balanta de partea partidului care va accepta un roman in functia de viceprimar, insa, asa cum era de asteptat, partidele maghiare si-au „dat mana”.

Candidatul Aliantei romanesti pentru functia de viceprimar, Valeriu Serban (PD-L), si-a exprimat public dezamagirea ca si de aceasta data a functionat votul pe criterii etnice. El a cerut atat primarului Antal Arpad (UDMR), cat si colegilor maghiari din consiliu sa-i considere parteneri egali pe consilierii romani, asigurandu-i de toata disponibilitatea lor de a se implica in proiecte in beneficiul comunitatii locale.

Liderii Aliantei romanesti au subliniat ca, in alte localitati din tara, cum ar Cluj-Napoca si Brasov, unde maghiarii sunt in minoritate numerica, partidele romanesti au dat dovada de deschidere oferindu-le posturi de viceprimari. Prin urmare, ei si-au exprimat dezamagirea ca acest „model democratic” din alte judete nu a fost asumat si de liderii locali ai formatiunilor politice maghiare.

Consiliul Local Sfantu Gheorghe este format din noua consilieri PCM, opt UDMR, trei ai Aliantei romanesti (PSD, PD-L, PNL) si un independent, Madalin Guruianu.