Paul Butnariu, Președinte, Camera de Comerț și Industrie Iași: Rep. Moldova surclasează România la dezvoltarea afacerilor, birocrația e mai prietenoasă

O comparație pe criterii economice între România și Republica Moldova reliefează, în opinia lui Paul Butnariu, Președinte, Camera de Comerț și Industrie Iași, că, ”din punct de vedere al dezvoltării afacerilor, ţara vecină a fost clasată pe un loc superior României, birocraţia fiind mai prietenoasă decât la noi”. Declarația a fost făcută în cadrul primei dezbateri video din programul de comunicare profesională transfrontalieră ”Integrare Economică Europeană”. Tema ediției a fost ”Presiunea asupra activității economice în era post Covid -19. Rolul bunelor practici de reglementare și control pentru ieșirea din criză”.

Lipsa infrastructurii terestre, handicap major

”Ceea ce urmează este să dezvoltăm o colaborare şi să punem presiune pe toţi decidenţii, pentru a dezvolta infrastructura acestei zone a Europei. Din  această perspectivă, criza a prezentat o nouă oportunitate, faptul că avem reţele de internet 4G şi suntem în proces de implementare a tehnologiei 5G poate constitui un factor care să ne ajute în dezvoltarea economică. Pe de altă parte, lipsa unei infrastructuri terestre constituie un handicap major, care poate constitui o pierdere în atragerea unor investitori din Europa şi din alte părţi ale lumii”, a mai spus Butnariu.

Diferențe mari la PIB

Potrivit Președintelui Camerei de Comerț și Industrie Iași, într-o comparaţie făcută între România şi Republica Moldova, din punct de vedere al PIB-ului, diferenţa este una consistentă. ”Ceea ce este remarcabil este că, în ultimii ani, atât Republica Moldova, cât şi România se află pe un trend ascendent, reuşind să crească PIB-ul pe cap de locuitor, România ajungând la 12.300 de dolari pe cap de locuitor, iar Republica Moldova trecând de 3.300 de dolari pe cap de locuitor”, a explicat Butnariu.

Acesta a făcut referire și la faptul că, datorită apartenenței României la UE, exportul a crescut și datorită globalizării şi creşterii țării noastre în Uniune. ”Normal că importurile sunt destul de mari, ambele ţări având deficit mare la acest capitol. Ceea ce este specific României este că avem un deficit comercial extraordinar de mare, comparativ cu alte ţări din Estul Europei, respectiv Polonia şi Ungaria, şi în domenii în care Romania excela, în urmă cu câţiva ani, şi anume, comerţul cu produse agroalimentare şi importurile de bunuri electrocasnice şi bunuri de larg consum, aşa cum arată statisticile. Ca rezultate economice, este evident că integrarea României în spaţiul euro-atlantic este un vector important pentru dezvoltarea economică, pentru reducerea diferenţei care ne separă atât ca PIB, cât şi ca nivel de trai, între zona de est a României, Republica Moldova şi restul lumii”, a mai comentat Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Despre Programul ”Integrare Economică Europeană”

Programul ”Integrare Economică Europeană” urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.

La prima ediție, au participat, din Republica Moldova, reprezentanți ai EBA, AMCHAM, FIC, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ODIM, CALM, Asociția Patronală MĂR, Agenția Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ANOFM și Ministerul Economiei și al Infrastructurii. Au avut alocuțiuni speciale europarlamentarul Dragoș Pîslaru, Președintele Camerei Consultanților Fiscali Dan Manolescu, Rodica Verbeniuc, Director General al Agenției Naționale de Investiții, Nicolae Furtună, Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Mila Malairău- Amcham Moldova. Managerii grupului Purcari și ai fondului de investitii EquiLiant Capital și cei ai European Business Association Moldova au avut, de asemenea, intervenții, în timpul dezbaterii.

Programul ”Integrare Economică Europeană”, dezvoltat de Oameni și Companii, în colaborare cu Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, va continua cu întâlniri lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

GlobalManager.ro are +700 de abonați, executivi și antreprenori, și este una dintre cele 19 platforme digitale, adresate unor comunități business și profesionale, dezvoltate de Oameni și Companii.