Patrula de reciclare pleacă în ţară

rorec_logo.jpgAsociaţia Română pentru Reciclare – RoRec continuă seria activităţilor de educare, conştientizare şi colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), prin extinderea, la nivel naţional, a programului Patrula de reciclare, realizat în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, alături de partenerii Indesit şi Philips – în sistemele de învăţământ pre-şcolar şi pre-universitar.

Începând cu finalul lunii noiembrie, organizatorii au demarat seria prezentărilor programului în oraşele care şi-au manifestat interesul pentru implicarea în Patrula de reciclare. Astfel, reprezentanţii autorităţilor locale şi ai şcolilor din Alexandria, Bistriţa, Tulcea, Călăraşi, Timişoara, Vălenii de Munte, Brad şi Hunedoara au primit deja informaţii referitoare la ediţia 2011-2012 a programului educaţional iniţiat de către Asociaţia RoRec şi se vor alătura.

Prin intermediul acestui program, organizatorii pun la dispoziţie un sistem educaţional accesibil, simplu, şi urmăresc încurajarea obiceiului de colectare selectivă a acestui tip de deşeuri. Programul ajută elevii să înţeleagă unele dintre cauzele poluării mediului şi să conştientizeze faptul că reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi.

Programul Patrula de reciclare a fost lansat anul acesta sub forma unui proiect pilot, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, la sfârşitul lunii aprilie şi a implicat un număr de 76 de instituţii de învăţământ din Timişoara şi a 22.000 de copii.

„De-a lungul acţiunilor de colectare derulate în toată ţara, ni s-a confirmat necesitatea educării şi implicării copiilor în activităţi relaţionate cu protecţia mediului. Ne bucurăm de sprijinul, implicarea şi suportul autorităţilor locale, pentru implementarea unor astfel de programe în instituţiile de învăţământ. Luând în calcul interesul deja manifestat de-a lungul acţiunilor de colectare DEEE desfăşurate anul acesta, estimăm că, până la finalul anului, vom avea peste 300 de instituţii de învăţământ înscrise în program”, a declarat Andreea Idriceanu Calev, Manager comunicare Asociaţia RoRec.

Ediţia 2011-2012 a proiectului Patrula de reciclare se va desfăşura în unităţile de învăţământ pre-şcolar şi pre-universitar din oraşele participante în proiect, în perioada 25 noiembrie 2011 – 15 iunie 2012. În toate unităţile de învăţământ implicate, grădiniţe, şcoli şi licee, vor fi instalate kit-uri de colectare DEEE, compuse din 3 containere de carton pentru colectarea aparaturii electrice, electronice şi electrocasnice, becurilor/neoanelor şi bateriilor.

Toţi copiii înscrişi în program vor primi broşura programului, într-una dintre cele 3 variante create special pentru cele 3 tipuri de grupe de elevi vizate: preşcolari, şcolari şi liceeni.

Şi în acestă ediţie, organizatorii, cu sprijinul producătorilor Indesit şi Philips, vor recunoaşte performanţa, oferind premii pentru unităţile de învăţământ şi profesorii coordonatori, pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată/membru în Patrula de reciclare, dar şi alte premii acordate atât la nivel naţional, cât şi local, în fiecare dintre instituţiile înscrise în program. Partenerul media al proiectului este Agenţia Naţională de Presă Agerpres.

“Familia reprezintă una dintre valorile de bază ale brandului Indesit, și credem că inovația în ceea ce privește consumul redus și minimizarea impactului asupra mediului înconjurător trebuie dublată de investiția în educarea copiilor în spiritul grijei față de natură. Parteneriatul cu Rorec și autoritățile locale este unul pe termen lung, care contribuie la angajamentul Indesit de a conserva resursele preţioase şi a economisi energie prin soluții inteligente.”, a adăugat Rodica Stere, Marketing Manager Indesit Company.

„Noi, cei de la Philips, dorim să creăm o lume mai curată, mai luminoasă şi mai sigură, şi ne asumăm responsabilitatea de a materializa această viziune. Ne-am luat acest angajament în faţa publicului actual, precum şi a generaţiilor viitoare. De aceea, implicarea noastră în acest proiect reprezintă materializarea eforturilor pe care le depunem permanent, pentru o dezvoltare cu adevărat susţinută. Utilizam o abordare bazată pe ciclul de viaţă pentru a determina îmbunătăţirile globale necesare unui produs, reducând impactul asupra mediului la minimum. Ţinem cont de protecţia mediului nu doar în faza de producţie, ci şi în timpul utilizării şi la sfârşitul duratei de viaţă a produsului. Produsele noastre sunt ecologice şi inspiră oamenii să facă modificări simple, care pot avea rezultate importante asupra viitorului.”, a declarat Oana Tănăsescu, Lead Senior Marketing Manager Philips România CL.

Programul susţine eforturile comune ale Asociaţiei, autorităţilor locale şi membrilor RoRec de a crea o infrastructură coerentă de colectare DEEE, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kg DEEE colectate de fiecare locuitor, anual.

Detalii despre programul Patrula de Reciclare sunt disponibile pe pagina dedicată a site-ului Asociaţiei RoRec, www.rorec.ro/ro/patrula-de-reciclare, precum şi pe pagina de facebook dedicată, www.facebook.com/patruladereciclare.