Consiliul Judeţean Galaţi a lansat patru proiecte finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), valoarea acestora fiind de peste 26 milioane lei, informează Biroul de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, este vorba despre „Renovarea energetică a Bibliotecii ‘V.A. Urechia’ – corp A”, „Renovarea energetică a Unităţii Medico-Sociale Găneşti – Pavilion Central, Pavilion I şi Pavilion II (vechile pavilioane)”, „Renovarea energetică a clădirii Consiliului Judeţean Galaţi din strada Eroilor nr. 13A” şi „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Consiliului Judeţean Galaţi din strada Eroilor nr. 16”.

„Am reuşit să obţinem fonduri europene pentru a reabilita şi eficientiza energetic fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii ‘V.A.Urechia’, un monument istoric şi de arhitectură cu rezonanţă europeană, care, anul trecut, a primit şi titlul de ‘Marcă Europeană a Patrimoniului’. Vor fi făcute ample investiţii, de la schimbarea sistemelor de climatizare şi încălzire la implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei şi montarea unor dispozitive inteligente de gestionare a consumului”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Valoarea investiţiei de la Biblioteca „V.A. Urechia” este de 7.616.119 de lei. De asemenea, investiţii cu finanţare prin PNRR vor fi realizate şi la trei pavilioane de la UMS Găneşti, precum şi la două clădiri administrative ale CJ.

„Peste 120 de pacienţi cu boli psihice grave sunt internaţi la Unitatea Medico-Socială de la Găneşti. Pentru ei, în urmă cu trei ani, am reuşit să construim o clădire nouă, modernă şi dotată cu tot ceea ce este nevoie. Însă, trebuie să facem şi mai mult. De aceea, am accesat fonduri europene pentru a consolida, reconfigura şi moderniza şi vechile pavilioane. Este un proiect de suflet, la care ţin foarte mult, mai ales că mulţi pacienţi de acolo au fost abandonaţi de rudele lor, care nu au mai venit de foarte mulţi ani să-i vadă. Investiîii cu fonduri europene vom face şi la două frumoase clădiri ale CJ, în care funcţionează mai multe departamente ale instituţiei. Le vom consolida şi reabilita termic, astfel încât să le punem şi mai bine în valoare şi să reducem şi consumul cu energia electrică”, a spus Costel Fotea.

Valoarea investiţiei de la UMS Găneşti este de 9.751.733 de lei, iar proiectele de eficientizare energetică a celor două clădiri administrative ale CJ au o valoare de 8.962.037 de lei. Procedurile de achiziţie publică au fost deja demarate pentru toate cele patru proiecte. AGERPRES