Patru primării din judeţul Tulcea au datorii totale de 100.000 de lei către Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPA), a declarat, în timpul Colegiului prefectural, directorul instituţiei, Florin Beidaud.

Cele patru primării sunt Baia, Dorobanţu, Niculiţel şi Topolog, iar debitul datează de mai mulţi ani, în contextul în care studiile de specialitate ale OJSPA au fost realizate anterior programului naţional prin care acestea se efectuează gratuit.

„În urma discuţiilor purtate cu ministerul (Ministerul Agriculturii, n.red.) s-a stabilit că aceste studii nu sunt plătite prin program, iar noi am constatat că primăriile nu şi-au prevăzut sume în bugetul local pentru plata acestor studii”, a menţionat directorul OJSPA.

Beidaud a mai spus că în cadrul programului guvernamental au fost realizate 36 de studii pedologice, iar în lucru sunt alte trei studii. „Avem în lucru studii la Sulina, Cerna, Ciucurova şi Beştepe, pe o suprafaţă totală de 7.401 hectare. Acestea au fost efectuate în proporţie de 80%”, a menţionat directorul Florin Beidaud.

Alte studii realizate de OJSPA au fost efectuate în baza fondurilor europene, instituţia încasând astfel 213.458 de lei. „Deşi obligativitatea realizării studiilor există din anul 2013, şapte unităţi administrativ-teritoriale, Ciucurova, Dăeni, Nalbant, Valea Teilor, Sarichioi, Văcăreni şi municipiul Tulcea nu au prezentat nici până acum documentaţia necesară realizării studiilor”, a mai spus directorul Florin Beidaud.

OJSPA, instituţie subordonată Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, are drept obiect de activitate elaborarea de studii pedologice şi agrochimice. Printre acestea se află şi studii care stau la baza încadrării terenurilor agricole în clase de calitate în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale ale contribuabililor pe teritorii administrative şi nivel de deţinător. AGERPRES