teophilos.jpgPe 25 octombrie, Universitatea din București are onoarea și bucuria de a-i conferi distincția de Doctor Honoris Causa Preafericirii Sale, Patriarhul Ierusalimului, Theophilos al III-lea. Ceremonia festivă se va desfășura de la ora 11:00 în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept.

Cel ce avea să fie Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului, pe numele său de mirean Ilias Giannopoulos, s-a născut în 1952, în sudul peninsulei Peloponez din Grecia, şi a ajuns la Ierusalim în luna iulie 1964, la vârsta de 12 ani. Timp de 6 ani a urmat studiile Şcolii Patriarhale „Sfântul Dumitru”, iar la finalizarea acestora, pe data de 28 iunie 1970, a primit, din mâna Patriarhului Benedict al Ierusalimului, tunderea în monahism și un nou nume: Theophilos sau „cel ce Îl iubește pe Dumnezeu”.

Câteva zile mai târziu a fost hirotonit diacon la altarul de pe Golgota de către Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiscopul Basileios de la Fluviul Iordanului şi a fost numit să slujească la Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Învierii din Orașul Sfânt. În 1975, el a urcat încă o treaptă ierarhică, fiind hirotonit preot de către Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiscopul Diodoros din Hierapolis. Următorii ani au fost dedicați studiilor, ieromonahul Theophilos fiind trimis la Facultatea de Teologie a Universității din Atena, iar mai apoi, după ridicarea sa în rangul de arhimandrit în anul 1978, la Universitatea din Durham, unde a urmat un masterat în patristică sub îndrumarea pr. dr. George Dragas.

La întoarcerea în Ierusalim, în 1986, Prefericirea Sa a fost numit reprezentant patriarhal pentru Consiliul Mondial al Bisericilor, a slujit ca stareț în Cana Galileii, iar mai apoi ca Exarh al Sfântului Mormânt în Qatar, unde a pus bazele slujirii ortodoxe. Curând după numirea sa ca Arhiepiscop al Muntelui Tabor, pe 9 august 2005 a fost ales în unanimitate Patriarh al Sfintei Cetăţi a Ierusalimului şi al întregii Palestine, al Siriei, Arabiei, dincolo de Fluviul Iordanului, al Canei Galileii şi al Sfântului Sion, devenind astfel cel de-al 141-lea Întâistătător al Ierusalimului și succesor al lui Iacov cel Drept, primul episcop al Cetății Sfinte. Întronarea a avut loc la data de 22 noiembrie 2005 în Biserica Sfântului Mormânt, în cadrul unei ceremonii la care au participat înalţi demnitari laici şi delegaţii din partea tuturor Bisericilor Ortodoxe.

Prefericirea Sa Patriarhul Theophilos a avut o contribuție importantă în reformarea Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu şi este în continuare preşedinte al familiei ortodoxe în cadrul CBOM. Eforturile Preafericirii Sale se îndreaptă spre promovarea păcii și a înțelegerii între popoare, eforturi concretizate prin participarea la numeroase conferințe internaționale precum “Council of Religious Institutions of the Holy Land” sau “The C-1 World Dialogue”. Universitatea din București îi poartă Prefericirii Sale Patriarhul Theophilos o deosebită recunoștință pentru sprijinul acordat dezvoltării domeniului Studiilor Bizantine în cadrul instituției. Impresionanta Bibliotecă a Patriarhiei Ortodoxe Greceşti din Ierusalim găzduieşte cărţi şi manuscrise rare, care sunt păstrate atent şi cu profesionalism, reprezentând o reală comoară pentru un cercetător autentic.

Pentru tot acest sprijin călduros, Senatul Universităţii din Bucureşti este mai mult decât onorat să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti Preafericirii Sale Theophilos al III-lea, Patriarh al Sfintei Cetăţi a Ierusalimului şi al întregii Palestine, al Siriei, Arabiei, dincolo de Fluviul Iordanului, al Canei Galileii şi al Sfântului Sion.