cluj_spital.jpgCel mai mare spital universitar privat din România va fi construit la Cluj-Napoca, un parteneriat cu Grupul „Pelican” din Oradea, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi municipalitate fiind semnat, în acest scop, miercuri, la Cluj-Napoca. Unitatea sanitară clujeană va fi a doua cu acest profil din România, prima fiind inaugurată în 2008, la Oradea.

Investiţia pentru construcţia şi dotarea spitalului se ridică la 50 de milioane de euro, iar termenul estimat pentru finalizarea acesteia este luna mai 2012. Unitatea sanitară va fi clasificată în categoria I, va dispune de o secţie modernă de terapie intensivă, servicii medicale în ambulator şi investigaţii medicale complete.

Spitalul va avea 330 de paturi, zece săli de operaţie multifuncţionale, dotate cu tehnologii chirurgicale noi, două săli de naştere naturală, o sală de naştere cu bazin cu apă şi două săli pentru cezariene, un centru de imagistică, unul de radioterapie, un laborator de analize şi unul anatomo-patologic, precum şi 90 de rezerve cu unu sau două paturi. Primarul Sorin Apostu a declarat, miercuri, la ceremonia de semnare a parteneriatului, că „un astfel de spital le va oferi clujenilor posibilitatea de a se trata acasă, dacă vreodată, înainte, au luat în calcul să caute vindecarea la Viena”.


La rândul său, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, prof. univ dr. Constantin Ciuce, a arătat că Senatul UMF a decis stabilirea unui parteneriat între universitate şi viitorul Spitalul privat „Pelican”.


„În cadrul acestui parteneriat, UMF va utiliza spaţiile şi echipamentele medicale ale spitalului privat pentru desfăşurarea activităţii practice specifice învăţământului medical. Avem certitudinea că prin construcţia acestui spital în Cluj-Napoca se va face un pas înainte în asigurarea sănătăţii comunităţii transilvane la înalte standarde de calitate. Spitalul va fi destinat mai mult rezidenţilor, care vor beneficia de condiţii optime de activitate, iar cei care până acum ajungeau să plece în străinătate vor alege de acum să rămână la Cluj-Napoca. Medicii care lucrează la Cluj-Napoca sunt la fel de valoroşi ca şi cei care lucrează în străinătate. Consider că acest parteneriat este în favoarea pacientului şi a relaţiei medic-pacient”, a afirmat rectorul UMF. Reprezentantul Spitalului „Pelican” din Oradea, dr. Ovidiu Cacuci, a evidenţiat că oraşul Cluj-Napoca este foarte aproape să devină „epicentrul medicinei româneşti”.


„Sunt mândru că pe Calea Turzii va fi ridicat un spital care va beneficia de cea mai performantă aparatură medicală la nivel mondial. Spitalul va avea categoria I şi va contribui la aducerea în această unitate a colegilor mei plecaţi de acasă în străinătate. Astfel, clujenii vor putea fi trataţi corespunzător chiar aici la ei acasă, nemaifiind nevoie să aleagă alte destinaţii europene pentru rezolvarea problemelor medicale, iar Cluj-Napoca va deveni un reper pe harta medicală a Europei. În scurt timp şi străinii vor veni aici”, a arătat dr. Ovidiu Cacuci. Acţionarii grupului medical „Pelican” sunt medici şi farmacişti din Oradea. AGERPRES