Parcul din fata Casei Presei Libere va fi reamenajat in cadrul primului parteneriat pentru reamenajarea unui parc bucurestean derulat intre trei companii private,
autoritatea locala si societatea civila.
Peste o suta de angajati ai celor trei companii, Petrom, Vodafone Romania si Raiffeisen Bank, ai Primariei sectorului 1, ai Agentiei de Monitorizare a Presei, carora li s-au alaturat ziaristi, lideri de opinie si reprezentanti ai Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, au participat, miercuri, la ”Ziua Voluntarilor”.

Investitia celor trei companii se ridica la 130.000 de euro. Pe langa suma alocata de cele trei companii, Primaria sectorului 1 va asfalta aleile din zona parcului si va oferi banci noi pentru parc, in timp ce Agentia de Monitorizare a Presei a donat 32 de copaci.

Prezent la ”Ziua Voluntarilor”, Andrei Chiliman, a precizat ca spatiile verzi sunt o prioritate pentru Primaria Sectorului 1. ”Diferenta intre cei 11 m.p. de spatiu verde care revin fiecarui bucurestean si cei 26 m.p. prevazuti de norma europeana se reflecta in aerul viciat pe care il respiram zi de zi. De aceea s-a nascut proiectul „Adopta un spatiu verde!”, a precizat Chiliman.

Potrivit lui, oportunitatea de parteneriat a aparut odata cu demararea programului ”Adopta un spatiu verde”, program prim care Primaria doreste sa reafirme importanta conservarii si extinderii spatiilor verzi si sa implice fiecare cetatean in rezolvarea acestei probleme. El a anuntat ca spatiile verzi vor fi reamenajate complet si, de asemenea, pentru fluidizarea circulatiei in zona, se vor reface aleile astfel incat sa se poata parca atat pe partea dreapta, cat si pe stanga.

”Parcul va avea un sistem de gard viu, diferit de cel actual, care va porni din spatele soclului fostei statui a lui Lenin si va ajunge in zona din fata Casei Presei Libere. Va fi un loc de relaxare pentru cei care lucreaza in zona si nu numai”, a spus Chiliman.

La randul sau, Steven van Groningen, presedinte si CEO Raiffeisen Bank, a precizat ca, in conditiile in care in Bucuresti se construieste mult, redarea unui parc locuitorilor Capitalei reprezinta un pas important. ”In Bucuresti se construieste mult, spatiile verzi sunt din ce mai putine, iar aerul pe care il respiram devine de nerespirat. Numai impreuna putem schimba ceva. Impreuna cu partenerii nostri ne-am propus sa facem din spatiul din fata Casei Presei un loc in care iti doresti sa stai pe o banca sau sa
te plimbi”, a declarat Steven van Groningen.

Parcul, cu o suprafata de 8.000 m.p., a fost construit in perioada anilor ’50 si nu a mai fost reamenajat de atunci. In prezent, parcul a devenit zona de tranzit, fiind lipsit de functionalitatea sa recreativa.