Consiliul Judeţean Covasna a aprobat joi asocierea cu consiliile locale Malnaş şi Turia în scopul reabilitării şi modernizării băilor tradiţionale din zonă, care valorifică apele minerale.
Proprietăţile curative ale apelor minerale de la Malnaş-Băi şi Turia-Balvanyos sunt cunoscute de zeci de ani, fiind valorificare balneologic din anul 1865, respectiv 1938. În motivarea hotărârii se arată că autorităţile locale doresc să conserve aceste băi atât pentru valoarea lor curativă, cât şi pentru că reprezintă nişte „muzee vii” ce păstrează stilul tradiţional, dar şi să dezvolte cele două zone din punct de vedere turistic.

Totodată, prin această asociere, partenerii se angajează să contribuie financiar la achiziţionarea prin licitaţie sau negociere directă, după caz, a unor imobile ce aparţin unor societăţi din domeniul turismului din Sfântu Gheorghe. Conducerea CJ Covasna a menţionat că pe teritoriul judeţului există numeroase băi publice abandonate care au fost folosite pe vremuri ca „baze de tratament popular”, iar intenţia este de a reabilita un număr cât mai mare dintre acestea. Până acum au fost modernizate Baia Fortyogo din satul Peteni şi Baza de tratament de la Hătuica. Acest proiect s-a bucurat şi de sprijinul Ministerul Dezvoltării şi Turismului, care a contribuit financiar atât pentru reabilitarea băilor tradiţionale din judeţul Covasna, cât şi din Harghita. AGERPRES