Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că va propune deliberativului judeţean, în cadrul unei şedinţe extraordinare, încheierea unui parteneriat între instituţia pe care o conduce şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru realizarea şoselei ocolitoare a oraşului Gura Humorului.

Flutur a precizat că pentru şoselele de centură ale municipiilor Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei există deja documentaţii la CNAIR, subliniind că aceste variante ocolitoare sunt extrem de importante pentru fluidizarea traficului pe DN 17, între cele trei staţiuni turistice.

”Reamintesc aici că pe parcursul anului 2020 am făcut mai multe demersuri pentru decongestionarea traficului pe ruta Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, trafic devenit foarte aglomerat. Astfel, pe 24 septembrie 2020, Ministerul Transporturilor a emis ordinul 1802 prin care s-a aprobat lista lucrărilor de infrastructură de transport, în care au fost introduse, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 variantele ocolitoare din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Vreau să reamintesc faptul că noi, la nivelul Consiliului Judeţean, ne-am asumat încă de anul trecut, printr-o hotărâre a deliberativului judeţean, crearea structurii de implementare a acestor proiecte, în concordanţă cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 101/2020”, a spus Flutur.

Potrivit lui Flutur, investiţia în construcţia variantei de ocolire a oraşului Gura Humorului este estimată la 336 milioane de lei, reprezentând aproximativ 67 de milioane de euro. Şoseaua de centură va fi de tip drum expres, drum european cu patru benzi de circulaţie şi separator de sensuri.

Traseul drumului propus spre finanţare se desprinde din DN 17, în zona kilometrului 216,7, trece peste un pasaj superior, peste drumul naţional şi calea ferată şi se finalizează prin amenajarea unei intersecţii la nivelul sensului giratoriu existent între DN 17 şi DN 2E Spătăreşti – Păltinoasa.

Lungimea şoselei de centură a oraşului Gura Humorului ar urma să fie de 8,57 kilometri, pornind de la sensul giratoriu de la Păltinoasa şi până la intrarea în oraşul Frasin, cu poduri peste râurile Humor şi Moldova şi cu mai multe viaducte şi pasaje.

”Aceste investiţii în şoselele de centură din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei sunt extrem de importante pentru decongestionarea traficului, pentru dezvoltarea economică şi socială a zonei, precum şi pentru dezvoltarea turismului”, a spus Flutur. AGERPRES