Administraţiile din Alba Iulia şi Ciugud au depus în parteneriat un proiect în valoare de peste 14 milioane de euro, pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în vederea dezvoltării unui transport ecologic care să deservească cele două unităţi administrativ -teritoriale, în cadrul căruia vor fi achiziţionate 21 de autobuze electrice şi un microbuz electric şi vor fi amenajate 22 de staţii de încărcare lentă şi alte 7 pentru încărcarea rapidă a autobuzelor.

„La Ciugud ştim cât de importantă este colaborarea administrativă dintre două localităţi vecine. Astfel, am început să lucrăm strategic, alături de colegii noştri din Alba Iulia, pentru binele locuitorilor din cele două comunităţi. (…). Un prim proiect comun a fost depus, luni, pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Comuna Ciugud şi Municipiul Alba Iulia îşi doresc dezvoltarea unui transport ecologic, care să deservească cele două localităţi. În cadrul acestui proiect, vor fi achiziţionate 21 de autobuze electrice, un microbuz electric şi vor fi amenajate 22 de staţii de încărcare lentă şi alte 7 pentru încărcarea rapidă a autobuzelor. Valoare proiectului este de peste 14 milioane de euro, bani care vor veni prin PNRR de la Uniunea Europeană”, au transmis, pe pagina de Facebook a instituţiei, reprezentanţii Primăriei Ciugud.

Un anunţ în acest sens a fost făcut şi de către primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa. Potrivit edilului, municipalitatea a mai depus „la timp” pe PNRR alte două proiecte, din care pentru unul se solicită fonduri de 172.000 de euro (+ TVA) pentru înfiinţarea a 45 de staţii de încărcare pentru autoturisme electrice şi pentru achiziţionarea unui sistem de supraveghere video pentru cele 137 de staţii de îmbarcare călători din Alba Iulia, iar prin altul, în valoare de 500.000 deeuro (+ TVA), se are în vedere realizarea unei piste de biciclete de 2,5 kilometri, în continuarea celei existente în prezent pe Mamut, pentru a o conecta cu cartierul Pâclişa.

„Fondurile alocate la nivel naţional pentru achiziţionare de autobuze electrice s-au epuizat în primele 2 ore de la deschiderea apelului, pe principiul ‘primul venit, primul servit’, la acest moment nemaifiind permisă depunerea de proiecte de către oraşele din România pentru achiziţionarea unor astfel de mijloace de transport, iar Municipiul Alba Iulia a reuşit să depună aceste proiecte la timp”, a precizat, pe o reţea de socializare, primarul Gabriel Pleşa.

În prezent, municipalitatea albaiuliană are achiziţionate, cu fonduri europene, 13 autobuze electrice, pentru care, în acest moment, se fac instructajul şoferilor şi probele de traseu, cu 13 staţii de încărcare lente şi 4 rapide. AGERPRES