Municipalitatea timişoreană continuă proiectele de protejare a mediului cu partenerii germani. Luni a avut loc semnarea unui parteneriat între Primăria Timişoara şi cea a oraşului Munchen, parteneriat în cadrul căruia un număr important de specialişti de la Aquatim au beneficiat de stagii de perfecţionare la Munchen, iar alţi specialişti au urmat cursuri la Timişoara, cu lectori veniţi din Germania.
„Primăria Munchen a donat Aquatim un număr important de staţii de modelare a proceselor de epurare a apelor uzate, iar pentru viitor, dorim să continuăm tot ce s-a făcut bun în sectorul apei; pe de altă parte, dorim să extindem preocupările cu activităţi de cercetare cu programe de studii, de training şi, în plus, să introducem şi societatea RETIM în acest parteneriat”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Activitatea va extinsă de la epurarea apelor la protecţia mediului şi la gestiunea deşeurilor. „Aquatim, împreună cu Departamentul de ape uzate din Munchen, are o colaborare mai veche, din 2006, care a culminat în 2009 cu înfiinţarea Fundaţiei Aquademica, care a devenit un centru de perfecţionare, de dezvoltare a competenţelor din apă, la nivel naţional”, a declarat ing. dr. Ilie Vlaicu, manager general al Aquatim.
În cadrul acestui proiect, la Timişoara au fost instruiţi anul trecut trei sute de cursanţi din toată ţara. După această colaborare bună, partenerii proiectului au decis extinderea colaborării şi în domeniul deşeurilor. „Vrem ca Timişoara să devină un pol de dezvoltare durabilă ţinând cont şi de protejarea mediului înconjurător”, a subliniat Vlaicu.
Primarul din Munchen apreciază că Timişoara nu este un oraş murdar, dar oficialii locali simt că sunt cu mult în urma germanilor. „Timişoara este un oraş curat, dar întotdeauna este loc şi de mai bine. Dacă nu ar fi aşa, n-ar trebui să avem nevoie de această colaborare. Transmitem mai departe toate sistemele implementate la noi şi cunoştinţele legate de greşelile făcute”, a spus edilul bavarez, Hep Monatzeder. AGERPRES