Consiliul Judeţean a anunţat deblocarea proiectului pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, finanţat din fonduri europene de aproape 33 de milioane de lei, care va fi implementat de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, cea care a preluat în administrare, anul trecut, şi parcurile industriale înfiinţate de CJ la Tileagd, Săcueni şi Tămăşeu.

Potrivit comunicatului CJ, după o perioadă de trei ani în care proiectul Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor a stagnat, au fost făcuţi primii paşi pentru deblocarea acestuia, urmând ca judeţul să beneficieze în următoarea perioadă de dezvoltare economică şi tehnologică.

„În ultima întâlnire pe care am avut-o cu partenerii acestui proiect, s-a constituit noua echipă de implementare a proiectului formată din reprezentaţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Universitatea Oradea şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). Am decis să dăm drumul finanţării, să pregătim documentaţia necesară şi să demarăm procedurile de licitaţie şi execuţie. Săptămâna viitoare va fi publicat în SICAP anunţul de licitaţie, iar în luna martie vom da startul pentru depunerea ofertelor. Acest proiect va fi un sprijin pentru mediul de afaceri şi pentru cercetarea ştiinţifică şi tehnologică şi va duce la creşterea competitivităţii economice, la specializarea inteligentă şi la dezvoltarea economico-socială a judeţului Bihor,” a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal.

Proiectul a demarat pe 30 ianuarie 2018, când Consiliul Judeţean a aprobat asocierea dintre U.A.T. Judeţul Bihor şi Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. în scopul înfiinţării societăţii Parc ştiinţific şi Tehnologic Bihor SRL. Un an mai târziu, pe 12 februarie 2019, pentru realizarea proiectului a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor, Universitatea din Oradea, societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. şi societatea Parc Ştiinţific şi Tehnologic Bihor SRL.

Contractul de finanţare a fost semnat pe 21 septembrie 2020.

Ulterior semnării contractului, în scopul implementării în bune condiţii a proiectului, Consiliul Judeţean Bihor a solicitat înlocuirea partenerului societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. cu partenerul societatea Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea S.A.

Investiţia presupune construirea şi dotarea unei clădiri cu regim de înălţime P+2E şi o suprafaţă desfăşurată de 5.417,78 mp, amenajarea unei parcări cu 63 de locuri şi instalarea unui rastel de biciclete.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor va presta, prin Universitatea din Oradea, servicii de transfer tehnologic către agenţii economici în următoarele domenii: eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii, spaţiu şi securitate, sănătate, biochimie, energie, mediu şi schimbări climatice.

Valoarea totală a proiectului este de 32.976.255,68 lei, din care 32.476.255,68 lei este aportul U.A.T. Bihor, iar 500.000 lei reprezintă contribuţia Universităţii Oradea. Din suma aferentă Consiliului Judeţean Bihor, contribuţia proprie este de 51,82% (16.831.853,20 lei), restul fiind fonduri nerambursabile. Proiectul a fost cuprins pentru finanţare în Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar perioada de implementare este de 60 de luni de la data depunerii proiectului, respectiv între 1.08.2018 şi 31.07.2023. AGERPRES