Parcul Monument din Braila ar putea avea acvariu, planetariu si minigradina botanica

Consiliul Judetean Braila doreste sa poata prinde in bugetul pe 2010 modernizarea celui mai mare parc din municipiu, Parcul Monument, care se intinde pe o suprafata de 90 de hectare, prin construirea unui acvariu, a unui planetariu si a unei minigradini botanice.

“Ne-am dori ca una dintre investitiile importante de anul acesta din Braila sa fie in Parcul Monument. Am tot discutat problema si vreau sa gasim finantare in bugetul pe 2010 pentru un acvariu mare cu pesti care se gasesc in Dunare si care urca pe Dunare, pentru un planetariu poate, ca e la moda, iar lumea, cred, va fi incantata, mai ales copiii. Si nu in ultimul rand, o minigradina botanica, prin extinderea suprafetei actuale a muzeului”, declarat presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

Considerat principala zona de agrement a orasului, Parcul Monument nu a mai suportat interventii majore in ultimii douazeci de ani, singurele lucrari fiind cele de intretinere a aleilor centrale, de eliminare a vegetatiei uscate si de inlocuire a acesteia prin plantare de arbori si arbusti. In prezent, o parte din aleile pietonale proiectate initial au disparut, fiind acaparate de vegetatie, iar bazinele din spatele Muzeului de Stiintele Naturii nu mai sunt functionale.

Parcul Monument isi are numele de la un monument realizat de arhitectul francez Villaye, in 1833, care infatisa o spada cu doua taisuri, aflata pe un soclu langa care se gaseau doi lei. Desi monumentul nu mai exista, fiind distrus in 1916 de turci, denumirea parcului a ramas legata de acesta. Parcul a purtat o perioada denumirea “Kiseleff”, in amintirea guvernatorului rus din perioada Regulamentelor Organice, care se afla la originile Brailei moderne. AGERPRES