Parcul Industrial Eurobusiness, initiat si infiintat de Primaria Oradea, se intretine deja singur, a declarat marti primarul Ilie Bolojan, alaturi de administratorul parcului, Delia Ungur, care au prezentat realizarile din anul 2009, precum si principalele obiective pentru anul 2010, in ceea ce priveste dezvoltarea Parcului Eurobusiness, situat pe calea Borsului.

In anul 2009, s-au semnat 11 contracte pentru concesionarea unei suprafete totale de 17,2 ha teren in Parcul Industrial, adica aproximativ 10% din suprafata parcului. Printre concesionari se numara doi investitori straini, unul coreean (Shinheung) si unul spaniol (Decolaje&Conjuntos) si noua intreprinzatori locali.

Valoarea totala a investitiilor prognozate a se realiza in urmatorii doi ani se ridica la 16, 7 milioane de euro, urmand a se crea astfel 800 de locuri de munca. In anul 2009 s-au incasat venituri din taxa de concesiune in suma de 60.000 de lei. „Acest parc se finanteaza singur, numai din taxele de concesiune. Pentru 2010, conform contractelor incheiate, estimam venituri de 300.000 de lei, tot numai din taxa concesiune, fara a mai lua in considerare alte categorii de venituri, taxe pentru autorizatie de constructii, impozite etc. Cel mai important este faptul ca cele aproape 70 de milioane de lei investitii la care s-au angajat investitorii din parcul industrial inseamna bani ‘pompati’ in economia locala”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

In prezent, conducerea parcului poarta negocieri cu trei companii straine, care ar intentiona sa concesioeze opt hectare de teren, cu investitii de 16 milioane de euro. Delia Ungur a mentionat ca in etapa urmatoare, in primavara, vor incepe lucrarile de racordare a parcului la reteaua de apa si energie electrica. Totodata, se va elabora proiectul tehnic pentru realizarea utilitatilor in interiorul parcului, inclusiv drumuri, valoarea estimata a lucrarilor fiind de 23,7 milioane de euro (conform SF aprobat), acestea urmand sa inceapa in primavara anului 2010.

Finantarea lucrarilor de realizare a infrastructurii in parc este asigurata din fonduri UE, in valoare de 10 milioane de euro), printr-un credit de la BEI, de 10 milioane de euro si prin contributie de la bugetul local, in suma de 3,7 milioane de euro. Municipalitatea va acorda suport investitorilor localizati in parc pentru demararea constructiilor si organizarea de santier. Urmatoarea licitatie pentru atribuirea de parcele in Parcul Industrial va fi lansata la sfarsitul lunii ianuarie. AGERPRES