tg_carbunesti_parc_voltaic.jpgImpozitele încasate de Primăria oraşului Târgu-Cărbuneşti pentru terenul pe care funcţionează cea mai mare centrală fotovoltaică din ţară, pe clădirile aferente, precum şi pe salariile celor aproximativ 30 de angajaţi acoperă consumul anual de energie al localităţii în proporţie de 80%, a declarat primarul Mihai Mazilu.

Potrivit acestuia, cel mai mare parc fotovoltaic din ţară se întinde pe o suprafaţă de 52 de hectare şi are o putere instalată de 20 MW. Unitatea este deservită de circa 30 de angajaţi angrenaţi în pază, mentenanţă şi monitorizare, iar avantajul financiar adus autorităţii locale este de aproximativ 200.000 lei anual, bani ce acoperă circa 80% din consumul anual de energie al oraşului, respectiv iluminatul public.

„Începând din vara trecută, oraşul Târgu-Cărbuneşti este trecut pe harta ţării ca cel mai mare producător de energie verde pe segmentul de panouri solare din România. Este vorba de 52 de hectare pe care se întind panouri solare, o putere instalată de 20 de MW, iar avantajele pentru primărie constau în valoarea concesiunii, impozitul pe teren, clădiri şi peste cei treizeci de angajaţi care deservesc acest parc pe trei segmente: pază, mentenanţă, monitorizare. Facem o mică socoteală, pe zi avem circa 800 de lei, iar pe an aproape 200.000 lei. Energia produsă este băgată în sistemul de distribuţie naţional, aceşti bani acoperă în proporţie de 80% consumul de energie al oraşului cu iluminatul public, şcoli”, a spus Mihai Mazilu.

Edilul a adăugat că, timp de o lună de zile, au mai fost date în probe de producţie alte patru hectare pe care au fost instalate panouri solare, iar până la sfârşitul anului vor mai intra în acelaşi proces alte 16 hectare de teren. Mazilu a apreciat realizarea parcului fotovoltaic drept o mare realizare, date fiind condiţiile actuale, de criză. „Timp de o lună de zile am dat în probe de producţie încă patru hectare unde au fost amplasate panouri solare, iar până la sfârşitul anului vor mai intra alte 16 hectare. În total, 52 actuale, cu 20 viitoare, vor fi 72 de hectare. Este un lucru mare, este un avantaj atât pentru Consiliul Local cât şi pentru Primăria Târgu-Cărbuneşti, plus că au dat de lucru la 30 de persoane. În condiţiile crizei prin care trecem, eu consider că este o mare realizare”, a conchis Mihai Mazilu.
Parcul fotovoltaic a fost inaugurat în vara anului trecut, investiţia totală ridicându-se la valoarea de 46 milioane de euro. AGERPRES