Parc balnear de 64 de hectare, inaugurat la Amara

moraru-victor.jpgCel mai mare parc dendrologic din sud-estul României, cu o suprafaţă de aproape 64 de hectare, a fost inaugurat, marţi, în oraşul-staţiune Amara, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare, investiţie în valoare de peste 4,4 milioane de euro, din fonduri europene.

“Noi am refăcut şi extins ce a fost făcut foarte bine acum 40 de ani. Lipsa investiţiilor, însă, a dus în timp la degradarea drumurilor, iluminatului public, a parcului. Acum, prin intermediul acestui proiect, s-a introdus iluminatul public în staţiune, s-au refăcut aleile, s-a montat mobilier urban, au fost realizate terenuri de sport multifuncţionale, s-a înfiinţat o lizieră în jurul lacului Amara pe aproximativ 20 de hectare şi s-au replantat peste 12.000 de copaci. Acum în parc sunt 350 de stâlpi, 350 de bănci, 186 de coşuri de gunoi şi 12.000 de metri pătraţi de alei, respectiv 7-8 kilometri. Cred că nimeni nu se aştepta ca vreodată să se schimbe ceva în acest parc. Noi am reuşit. Nu a fost uşor ca o administraţie mică, aşa cum este cea de la Amara, să atragă cele mai mari sume din judeţ din fonduri europene. Este un succes”, a declarat primarul oraşului Amara, Victor Moraru.

Edilul susţine că o astfel de investiţie, ca şi multe altele finalizate sau aflate în derulare, nu ar fi fost posibilă din fonduri proprii, bugetul anual al primăriei fiind de 3,5 milioane de lei. Deşi reabilitarea parcului s-a făcut cu fonduri europene, o problemă va fi întreţinerea acestuia, în opinia primarului costurile ridicându-se la 300.000 de lei pe lună. ‘Nu avem bani la buget pentru întreţinerea acestui parc, dar aşa cum nu am avut când am început investiţiile din localitate, vom găsi şi de această dată soluţii. Dacă va fi necesar, vom apela şi la voluntari, cetăţeni din oraşul Amara care iubesc natura, şi la tot ce se poate ca acest parc să nu ajungă aşa cum era înainte. Încercăm să responsabilizăm şi agenţii de turism pentru a prelua o anume suprafaţă pentru întreţinere şi supraveghere, deci vom găsi soluţii’, a adăugat primarul.

Chiar dacă a admis că la ora actuală staţiunea balneară Amara nu poate concura cu multe dintre staţiunile din străinătate, fiind nevoie de investiţii în cluburi, discoteci, restaurante, terase, acesta a subliniat că are şanse de a se impune în faţa celor din Polonia sau Ungaria prin factorul de cură, respectiv lacul şi nămolul existent aici. ‘Ţinta noastră este să devenim atractivi pentru turismul balnear. Suntem una dintre cele 10 staţiuni balneare din ţară care vor fi atestate prin Hotărâre de Guvern (…). Amara există datorită factorului de cură – lacul şi nămolul de la Amara, cel mai bun din Europa’, a mai spus acesta.

Deşi la inaugurare îşi anunţase prezenţa şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, din partea ministerului a participat secretarul de stat Eugen Curteanu. Victor Moraru a ţinut să-i mulţumească ministrului pentru faptul că ‘a înţeles ce înseamnă turismul balnear şi că autorităţile publice locale nu pot să susţină singure astfel de investiţii’, important fiind, în opinia sa, nu prezenţa ministrului la inaugurare, ci faptul că Amara se află în atenţia persoanelor care se ocupă de turismul românesc.

În context, Victor Moraru (PSD) a infirmat zvonurile potrivit cărora s-ar înscrie în PDL ca urmare a sprijinului primit în ultimul timp de la Ministerul Dezvoltării, acesta spunând că zvonurile vin numai din ‘gura invidioşilor, a acelora care nu au reuşit să facă nimic şi nici nu vor reuşi aşteptând să le dea cineva’.

‘Nu politic am primit vreun leu. Sunt fonduri europene, am intrat în competiţie şi am reuşit. A reuşit un prăpădit de la Amara să obţină, împreună cu echipa lui, cele mai multe fonduri din judeţ. De ce nu au reuşit ei? Pentru că li s-a spus că nu se poate. Iar pentru mine, nu se poate nu există. Am fost prima localitate care a depus pe fonduri structurale, am fost cobai pentru toată lumea. Am învăţat pe noi, am învăţat unii de la alţii, dar acum ne putem mândri cu această reuşită. Aşa că, cei care vorbesc că am trecut de la un partid la altul, vor să minimalizeze efortul administraţiei publice de la Amara. Avem un parteneriat foarte bun cu ministrul Elena Udrea şi îi mulţumesc pentru modul cum vede turismul balnear la nivel naţional. Dar noi am fost cei care am depus proiectul. Dacă în Ialomiţa ar fi fost mai multe localităţi ca Amara, gradul de absorbţie nu ar fi fost ăsta, ruşinos pentru noi, pentru judeţ. Deci, nu am semnat nici o adeziune la nici un alt partid. Sunt într-un partid la acest moment, dar analizez cu foarte mare atenţie dacă mai merită să fac politică sau doar administraţie’, a ţinut să precizeze Moraru.

Edilul a conchis că investiţiile în staţiunea Amara, inclusiv în parcul recent reabilitat, vor continua, existând foarte multe proiecte în acest sens. AGERPRES