Reteaua NetCity a Bucurestiului este finalizata pana in prezent doar pe cinci strazi din Capitala, dar municipalitatea urmareste ca pana la sfarsitul anului cablurile de telecomunicatii sa mai coboare in subteran pe alti 100 km, a declarat Radu Alexandru, coordonatorul proiectului Net City din Primaria Capitalei.

Alexandru a aratat ca bucla functionala a proiectului este deocamdata doar in zona centrala, Unirii-Alba Iulia-Decebal-Mihai Bravu-Burebista, unde cablurile aeriene au fost deja trecute in subteran, dar mai sunt puncte de intersectii in care cablurile continua sa ramana agatate de stalpi.

„Dorim sa discutam cu primarul general pentru a gasi o solutie ca sa taiem cablurile abandonate de cablisti si provideri pe stalpi. Circa 50 % dintre cabluri sunt deja trecute in subteran si lasate asa. Pana acum am mai reusit impreuna cu Electrica sa le mai coboram , dar prea putine.Un astfel de cablu este foarte greu si munca de coborare este una dificila, este necesar sa avem masini speciale, sfoara si multa atentie”, a explicat reprezentantul Primariei Capitalei.

El a recunoscut ca in ultima luna, municipalitatea a incercat sa dea jos cablurile , dar fara prea mult succes. „Cablurile trase de la stalpi pe blocuri sunt ilegale si trebuie date jos.Vom incepe in aceasta vara o operatiune de curatenie a lor”, a mai spus Radu Alexandru. Reteaua Net City va fi functionala in toate cartierele peste 3-4 ani, dupa ce se va realiza intreaga canalizatie pentru adapostirea cablurilor de fibra optica ale retelelor de telecomunicatii, estimeaza edilii. Pentru anul 2009, se estimeaza ca se vor mai realiza 500-600 km de canalizatie, reteaua totala urmand sa fie de 2.500 km pentru toata Capitala.

Contractul pentru realizarea retelei NetCity a fost semnat la 2 iunie 2008, intre Primaria Municipiului Bucuresti si UTI Systems, alaturi de Netcity Telecom. Investitia realizata este in intregime din surse private. Realizarea proiectului este impartita in trei etape si are termen de finalizare anul 2012. Este vorba despre etapa I – realizarea retelei pe inelul principal al Bucurestiului (zona centrala: Piata Victoriei- Stefan cel Mare- Mihai Bravu- Calea Vacaresti), etapa a II – extinderea retelei la nivelul intregii Capitale si etapa a III-a, care nu este contractata inca si prevede extinderea retelei NetCity pe zona metropolitana Bucuresti. La sfarsitul lunii noiembrie, a fost finalizata zona-pilot de acoperire a retelei NetCity, segment preliminar primei etape de executie contractata.

Proiectul NetCity este dezvoltat in parteneriat public-privat in trei etape, presupunand o investitie de 90 de milioane de euro, in prima etapa, si de 75 de milioane de euro, in cea de-a doua. Intr-o prima faza, vor fi realizate reteaua magistrala, reteaua metropolitana de transmitere de fluxuri informationale si o ”zona pilot – centrul istoric”, in care reteaua de fibra optica va fi dusa pana la abonati. Urmatorul pas cuprinde realizarea retelei de distributie si a bransamentelor pe intreg teritoriul Bucurestiului, avand ca termen de finalizare anul 2010. Ultima etapa se refera la realizarea retelei pe intreaga zona metropolitana si are ca termen de finalizare anul 2014.

Lucrarile se fac prin contract, folosind spatiile verzi de pe trotuare si numai conjunctural alte tipuri de zone verzi, cu obligativitatea de a fi refacute. Reteaua de fibra optica va viza toate locuintele din Bucuresti, luandu-se in calcul cel mai mic pret de conectare. Sistemul va permite instalarea unor dispozitive de control al traficului rutier, implementarea unui sistem de alarmare a populatiei si o conexiune unitara intre Primaria Municipiului Bucuresti, primariile de sector si companiile subordonate.