Palatul Principilor din Alba Iulia va fi restaurat cu fonduri europene

Palatul Principilor din Alba Iulia va fi restaurat cu fonduri europene, în valoare de 5 milioane de euro, contractual de finanţare fiind semnat de către viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Potrivit unui comunicat de presă, Sevil Shhaideh a semnat contractul de finanţare pentru conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal E.

“Capodoperă arhitectonică, Palatul Principilor din Alba Iulia este foarte aproape să-şi recapete frumuseţea de acum cinci secole şi mă bucur că putem finanţa acest obiectiv cu ajutorul fondurilor europene. Se dovedeşte încă o dată că fondurile alocate României de Uniunea Europeană constituie o sursă de finanţare extrem de importantă pentru dezvoltarea economiei şi a societăţii în general, iar creşterea gradului de absorbţie rămâne o prioritate absolută a Guvernului”, a declarat, citată în comunicat, Sevil Shhaideh.

Aceasta a menţionat că România şi-a propus ca, până la finalul acestui an, să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro, potrivit sursei citate.

Valoarea totală a investiţiei este de peste 21,7 milioane de lei, adică echivalentul a 5 milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă este de peste 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Durata de implementare este de 67 de luni.

După lucrările de restaurare, se urmăreşte creşterea numărul de vizitatori de la 2.000 la 26.000, menţionează sursa citată.

Proiectul va fi implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

“În 2021 ar trebui să fie gata corpul E. Noi căutăm surse de finanţare alternative (pentru restul clădirilor – n.r.). O să vedem de unde. (…) Sper să reuşim să găsim şi restul de bani pentru tot palatul”, a declarat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Pentru reabilitarea tuturor celor şapte corpuri de clădire şi două curţi interioare, care ocupă în total peste 33.000 de metri pătraţi, ar fi necesare în jur de 33 de milioane de euro, a menţionat Mircea Hava. Deocamdată, va fi restaurată cea mai importantă parte din palat.

Amenajările vizate prin proiect urmează să redefinească spaţiile din Palat, luând în calcul crearea unui muzeu al Principatului Transilvaniei, împreună cu alte spaţii specifice acestei destinaţii, respectiv o Sală a Dietei, o Sală de judecată, o Sală a paharnicilor, toate în zonele în care acestea au existat până la remodelările din perioada habsburgică, dar şi o Sală a gărzilor şi o alta a Consiliului princiar.

Totodată, ar urma să fie reamenajate “prăvălii”, după modelul celor din secolul al XVII-lea. De asemenea, palatul reabilitat ar putea găzdui o secţie de arheologie/lapidar, un centru cultural şi un centru de conferinţe, iar holul va fi utilizabil pentru evenimente culturale.

Palatul se află, din 2009, în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local.

Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice şi a Sălii Unirii, fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, a găzduit garnizoana austriacă cu arsenalul şi cazarma de artilerie, iar în decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie.

În urmă cu doi ani, în timpul unor cercetări preliminare, au fost înregistrate descoperiri de excepţie, palatul fiind mult mai vechi decât se ştia. Palatul este clasat ca monument istoric şi inclus în lista monumentelor istorice din judeţul Alba. AGERPRES