Otilian Neagoe: “Administratia s-a obisnuit cu o mentalitate de asistat social”

Administratia publica locala s-a obisnuit poate prea mult cu o mentalitate de asistat social, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, Otilian Neagoe, la o dezbatere organizata la Poiana Brasov, de Institutul pentru Politici Publice, pe tema serviciilor publice de calitate.
”Incontestabil, in Romania s-au produs foarte multe mutatii de calitate in ceea ce priveste oferirea serviciilor publice. Administratia locala poate ca s-a obisnuit insa prea mult cu o mentalitate, as zice eu, de tip asistat social: mai mult sa primeasca sau sa astepte sa primeasca bani, fara sa dezvolte o mentalitate si un dinamism in ceea ce priveste producerea banului public”, a declarat Otilian Neagoe.
El a apreciat ca este foarte important ca fiecare localitate sa aiba strategii de dezvoltare, realizand proiecte si programe care sa foloseasca resursele pe care respectiva unitate administrativ teritoriala le are la dispozitie. Totodata, a recomandat in acest sens utilizarea parteneriatelor public-private, cu Guvernul si cu autoritatile judetene.

Otilian Neagoe a mai spus ca in contextul in care o localitate nu este suficient dezvoltata economic, exista riscul ca locuitorii sai sa nu poata plati serviciile publice oferite. El a dat ca exemplu unele localitati in care a fost introdus gazul metan, iar numarul abonatilor a fost foarte mic. Pe de alta parte, primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a apreciat ca mare parte din vina pentru faptul ca autoritatile locale risca sa aiba o mentalitate de tip asistat social rezida in legislatie si in faptul ca multe dintre deciziile care au impact major pe plan local sunt luate la nivel central.