Orice bucurestean se poate inscrie in cursa pentru a deveni consilier local in Sectorul 4

Bucurestenii care au cel putin 23 de ani si doresc sa faca parte din Consiliul Local al Sectorului 4 se pot inscrie in cursa lansata de Institutul pentru Politici Publice (IPP), printr-o campanie impotriva mediocritatii in politica.
Mai exact, cetatenii dornici sa devina consilieri locali ai sectorului 4 vor putea trimite la adresa candidat@ipp.ro un curriculum vitae, o fotografie si un plan de campanie intitulat “Ce solutii exista pentru rezolvarea problemelor din sectorul 4?”. Candidaturile vor putea fi depuse in perioada 25 martie – 8 aprilie, interval in care, pe site-ul www.candidatulcetatenilor.ro, bucurestenii isi vor putea exprima on-line optiunea pentru favoritul lor.

Pe 14 aprilie va avea loc un forum la care vor lua parte cei zece finalisti desemnati in urma etapei preliminare a competitiei.
Sute de cetateni vor fi prezenti la aceasta dezbatere, estimeaza IPP. Ulterior, prin votul lor, va fi desemnat castigatorul. Participantii vor trebui sa se ocupe singuri de gasirea celor 2.500 de semnaturi de sustinere, necesare inscrierii in cursa electorala, si tot ei vor trebui sa le depuna la Biroul Electoral Central.

Castigatorul competitiei va fi responsabil cu managementul propriei campanii electorale, insa IPP si partenerii sai se ofera sa-l sprijine cu informatii privind conditiile de inscriere a candidaturii oficiale si rigorile privind regulile de finantare in campania electorala.

Decizia lansarii acestei competitii a fost luata de IPP in urma unei analize amanuntite a activitatii celor 162 de consilieri locali bucuresteni, studiu ce a reliefat ca o buna parte dintre acestia nu acorda atentia cuvenita intocmirii rapoartelor de activitate. Conform rezultatelor monitorizarii, consilierii locali din sectorul 4 au avut cea mai slaba activitate in mandatul 2004-2007, criterii de evaluare fiind existenta rapoartelor de activitate si numarul de absente de la sedintele de consiliu.

Directorul IPP, Violeta Alexandru, a precizat ca proiectul lansat de institut este de tip civic, ce doreste “sa transmita un mesaj de incredere celor care sunt nemultumiti de actuala stare de lucruri”. Adrian Moraru, reprezentant al IPP, a estimat ca, pentru obtinerea unui loc in Consiliul Local, un bucurestean are nevoie de 3.000-3.500 de voturi. Totodata, el a atras atentia asupra faptului ca, desi consilierii locali sunt cei care iau decizii extrem de importante pentru cetateni, ei beneficiaza de cea mai putina mediatizare si atentie.

Campania “Candidatul cetatenilor – un cetatean cu solutii la problemele din Bucuresti” are drept scop combaterea “mediocritatii in politica” si constituie un raspuns la prestatia nesatisfacatoare a actualilor consilieri ai Bucurestiului. Campania este o initiativa a IPP beneficiind de finantare din partea Fundatiei Soros si de sustinerea partenerilor – Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, HotNews si EurActiv, Centrul pentru Jurnalism Independent.

IPP este o structura a societatii civile, inregistrat ca organizatie neguvernamentala in 2001, avand scopul de a facilita dezbaterea publica si a sprijini elaborarea politicilor publice.