Organizaţiile de mediu şi de patrimoniu se opun adoptării Legii descentralizării în forma actuală

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu şi de patrimoniu se opun adoptării în forma actuală a Legii descentralizării şi propun dezbaterea acesteia şi fundamentarea ei pe studii de impact.

Conform proiectului Legii descentralizării publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii şi-ar pierde aproape toate atribuţiile de avizare a intervenţiilor asupra monumentelor istorice şi a zonelor istorice, acestea fiind transferate direcţiilor judeţene pentru cultură, care vor fi în subordinea consiliilor judeţene, arată reprezentanţii societăţii civile.

Ei sunt de părere că direcţiile judeţene nu vor contrazice proiectele consiliilor judeţene în subordinea cărora se află şi că prin acest lucru patrimoniul cultural este pus în pericol.
Organizaţiile nonguvernamentale se opun descentralizării direcţiilor judeţene pentru cultură, considerând că aceasta ar încălca bunele practici în domeniul protejării patrimoniului, constituite prin tratate internaţionale la care România este semnatară.

De asemenea, ONG-urile (Asociaţia ProDoMo, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Agenţia de Monitorizare a Presei) consideră că anumite prevederi ale proiectului menţionat încalcă articole ale Legii protejării monumentelor istorice nr. 422/2001, creează incompatibilităţi şi conflicte de interese la nivelul autorităţilor locale, incoerenţă şi ineficienţă în procesul de conservare şi protejare a patrimoniului.
Noul proiect de lege ar reduce eficienţa controlului şi a monitorizării intervenţiilor asupra patrimoniului, ca şi colectarea datelor despre patrimoniu, împiedicând centralizarea lor şi ar adânci discrepanţele dintre judeţe în privinţa politicilor culturale, propunerea pentru elaborarea acestei legi nefiind, în opinia ONG-urilor, fundamentată pe studii de impact.

Potrivit asociaţiilor amintite, iniţiatorii proiectului nu au adus nici un argument valabil pentru a justifica necesitatea descentralizării direcţiilor de cultură. În sprijinul acestei afirmaţii ONG-urile menţionează o scrisoare a Comitetului Naţional ICOMOS România adresată Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional pe 12.05.2009. În document se preciza că “în domeniul protejării monumentelor istorice, rolul MCCPN este fundamentat de relevanţa naţională şi universală a monumentelor istorice, dar şi de interesul general al protejării acestora, indiferent de grupa lor de clasare”.

“Discutarea unui proiect de lege înainte de epuizarea timpului dedicat consultării publice este un abuz”, a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la sediul Agenţiei de Monitorizare a Presei.

El a afirmat că are informaţii potrivit cărora Executivul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectul Legii descentralizării, dar şi că Guvernul ar fi renunţat la prevederile referitoare la cultură din acest proiect.

Nicuşor Dan a arătat că Parlamentul European s-a pronunţat asupra necesităţii creşterii independenţei agenţiilor de mediu. “În situaţia în care va fi adoptată această directivă, vom avea o lege care nu concordă cu această prevedere europeană şi noi vom fi primii care vom sesiza acest lucru”, a spus el.

Dan Trifu, reprezentantul Coaliţiei de mediu din România, care reuneşte peste 70 de ONG-uri, a afirmat că acestea sunt împotriva prevederilor din Legea descentralizării referitoare la mediu. El a susţinut că decizia privind protecţia de mediu trebuie să rămână la autorităţile centrale.
“Agenţiile judeţene de protecţia mediului trec în subordinea consiliilor judeţene, deci nu îşi vor exercita corect funcţia de avizare a proiectelor avansate de administraţiile locale în subordinea cărora se află”, a susţinut Trifu. El a exemplificat cu situaţia plajei din Mamaia, a obştilor din Vrancea ori a exploatării miniere de la Roşia Montană, care ar fi puse în pericol odată cu adoptarea legii amintite.
Roxana Wring, preşedintele Asociaţiei Pro.Do.Mo, a declarat că “având în vedere lipsa de transparenţă şi de seriozitate cu care este tratat acest subiect, ONG-urile nu vor renunţa să atragă atenţia asupra pericolelor care survin adoptării acestui proiect”.

“Ministerul Culturii îşi va pierde astfel atribuţiile în domeniul patrimoniului”, a spus Wring, susţinând că în prevederile despre patrimoniu din proiect nu există nici o referire la protejarea acestuia. Adoptarea legii ar constitui “o abdicare totală” a statului român de la protejarea patrimoniului său cultural naţional, a declarat preşedintele Asociaţiei Pro.Do.Mo. AGERPRES