jura petru.jpgOrdinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care mai multe structuri locale ale acesteia sunt desfiinţate de la 1 iulie, va fi atacat în instanţă ca fiind nelegal, a declarat, luni, primarul oraşului Simeria, Petru Păun Jura.

”Primăria Simeria va ataca Ordinul ANAF în contencios administrativ la Curtea de Apel Alba Iulia, ca fiind nelegal, actele fiind deja pregătite pentru a fi depuse. De asemenea, vom înainta o plângere şi la ANAF, deoarece desfiinţarea Administraţiei Fiscale din oraş aduce mari prejudicii populaţiei, agenţilor economici şi instituţiilor publice”, a spus primarul oraşului Simeria.

Potrivit acestuia, primarii din oraşele hunedorene mici nu au fost consultaţi de reprezentanţii ANAF atunci când s-a luat decizia reducerii numărului de sedii ale administraţiei fiscale şi de faptul că nu a fost păstrat măcar un ghişeu local pentru relaţiile cu publicul. ”Se desfiinţează ceva care a funcţionat bine. Primăria Simeria a pus la dispoziţia Administraţiei Fiscale din oraş un sediu gratuit, dotat cu un spaţiu de tezaur. Acum, pentru o hârtie, câteva mii de oameni vor fi nevoiţi să facă naveta la Orăştie, unde am fost arondaţi”, a completat primarul Petru Păun Jura, menţionând că în aceeaşi situaţie vor fi şi funcţionarii Primăriei Simeria atunci când vor trebui să facă operaţiuni care ţin de Trezorerie.

O opinie similară a fost formulată şi de primarul oraşului Călan, Adrian Iovănesc, care a apreciat că închiderea sediului local şi transferarea atribuţiilor către Administraţia Fiscală din municipiul Hunedoara va genera costuri suplimentare pentru autorităţi, agenţi economici şi populaţie. ”Sunt de acord că trebuie evaluate toate serviciile şi numărul de funcţionari. Dar nu era mai bine să reducem personalul şi să păstrăm acest serviciu în oraş? Ce va face amărâtul acela care, pentru un ajutor social de 80 de lei, trebuie să meargă până Hunedoara, pentru a obţine o hârtie de la Administraţia Fiscală din care să rezulte că nu obţine venituri?”, a menţionat primarul din Călan.

În judeţul Hunedoara vor fi desfiinţate cinci administraţii fiscale din cele 12 existente acum. În urma măsurii de reorganizare, problemele din oraşul Călan vor fi preluate de funcţionarii de la Administraţia Fiscală Hunedoara, cele din Simeria vor fi rezolvate la Orăştie, în timp ce la Petroşani să fie soluţionate solicitările locuitorilor şi agenţilor economici din oraşele Lupeni, Vulcan şi Petrila. Reorganizarea administraţiilor fiscale locale nu va implica reduceri de personal, funcţionarii urmând să fie redistribuiţi la structurile similare din oraşele menţionate, până la 15 iulie. AGERPRES