robinet.jpgCei peste 15.000 de locuitori din oraşul Negreşti Oaş sunt în pericol să rămână fără apă potabilă din cauza secetei şi a consumului excesiv de apă din comuna Certeze, aici fiind foarte multe gospodării racordate ilegal.

Prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a avut vineri o întâlnire cu factorii responsabili şi a cerut intervenţia acestora astfel încât oraşul Negreşti Oaş să nu mai rămână fără apă potabilă, cum s-a întâmplat în 21 august.

Directorul adjunct al societăţii de apă-canal Apaserv, Ioan Leitner, a explicat că problema cea mare o reprezintă consumul excesiv în gospodăriile branşate şi necontorizate din comuna Certeze prin care trece reţeaua, soluţia de moment fiind aceea de a monta contoare, astfel încât consumul să scadă. Apa este folosită în exces la irigaţii în grădini, dar şi la umplerea frecventă a piscinelor oşenilor plecaţi la muncă peste hotare. Majoritatea locuinţelor sunt branşate la reţea din anii ’80, când s-a făcut fără contoare.

„Problemele sunt ca urmare a creşterii consumului pe branşamentele necontorizate. Pe termen scurt, ne gândim să contorizăm, dacă vom reuşi va fi apă suficientă şi de bună calitate. La consumuri uriaşe staţia de captare nu reuşeşte să trateze apa. În cazul în care temperaturile rămân ridicate putem să ne aşteptăm la probleme”, a declarat Ioan Leitner.

Potrivit prefectului Eugeniu Avram, „populaţia trebuie să fie conştientă că dacă stropeşte în grădină alţii nu au apă”. „Nu este problemă mare acum, dar, Doamne fereşte, ne putem aştepta. Îi rugăm pe oameni să nu-şi spele maşinile atât de des, să nu-şi umple piscinele de atâtea ori, să nu spele drumurile”, a spus prefectul.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Vasile Andrieş, a afirmat că debitele râurilor sunt reduse din cauza secetei, însă nu la cote de pericol. AGERPRES