Oraşul Căzăneşti, din județul Ialomiţa, redevine comună

Deputaţii au adoptat tacit propunerea legislativă privind trecerea oraşului Căzăneşti la rangul de comună şi pentru abrogarea Legii 134/2004 privind declararea ca oraş a comunei Căzăneşti, judeţul Ialomiţa.

Iniţiatorul, deputatul PNL Tinel Gheorghe, a argumentat în expunerea de motive că Legea 134/2004 privind declararea ca oraş a comunei Căzăneşti a fost adoptată în condiţiile în care aceasta nu a îndeplinit principalul indicator prevăzut de Legea 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi, respectiv populaţia. Mai mult decât atât, arată iniţiatorul, nici alţi indicatori prevăzuţi de lege, cum sunt populaţia ocupată în agricultură, dotarea locuinţelor cu instalaţii de alimentare cu apă, dotarea locuinţelor cu baie şi wc în locuinţă, numărul paturilor în spitale la suta de locuitori, numărul medicilor la mia de locuitori, străzi cu conducte de canalizare, nu au fost îndepliniţi la momentul declarării ca oraş a comunei Căzăneşti din judeţul Ialomiţa.

“Astăzi, după aproape 13 ani de existenţă ca oraş a localităţii Căzăneşti, populaţia a scăzut, principalii indicatori nu sunt, în continuare, îndepliniţi, singura schimbare fiind aceea a nivelului taxelor şi impozitelor locale care îi împovărează pe locuitori şi îngreunează bunul mers al comunităţii. Dată fiind realitatea cu care se confruntă această localitate, la nivelul anilor 2010, 2014 şi 2015 au fost organizate referendumuri pentru consultarea populaţiei în vederea trecerii oraşului Căzăneşti la rangul de comună. (…) Populaţia s-a pronunţat în favoarea revenirii localităţii Căzăneşti la rangul de comună”, se arată în expunerea de motive.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în acest sens. AGERPRES