Oraşul Bocşa va fi beneficiarul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de cinci milioane de euro, care va permite achiziţionarea de autobuze electrice, modernizarea staţiilor de transport, refacerea trotuarelor, realizarea de piste de biciclete şi reabilitarea autobazei.

„Este un moment important pentru noi. Cred că este cel mai mare de până acum, Îmi doresc foarte mult ca acest proiect sa-şi atingă scopul, lucru care deja se întâmplă, pentru că am semnat astăzi (miercuri – n.r.), împreună cu domnul director al Agenţiei de Dezvoltare Vest, Sorin Maxim, contractul de finanţare pentru proiectul de modernizare pistă de biciclete şi infrastructură pietonală, modernizare autobază şi staţii de autobuze pentru transportul de călători. Este o investiţie în valoare totală de aproape 4,9 milioane de euro, din care 4,3 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă, asigurată prin Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020”, a declarat primarul oraşului Bocşa, Eugen Cismăneanţu.

Potrivit directorului ADR Vest, Sorin Maxim, importanţa acestui proiect nu este dată doar de valoarea lui, ci şi de complexitate. Vor fi achiziţionate patru autobuze electrice pentru oraşul Bocşa, va fi reabilitată autobaza din localitate, vor fi amenajate ori modernizate 24 de staţii de autobuz, se vor crea 7,9 kilometri de piste pentru biciclete şi vor fi refăcute trotuarele în zona pietonală cuprinsă în proiect.

Este prevăzută achiziţionarea unor autobuze electrice cu o capacitate de 70-100 de locuri fiecare (25-30 locuri pe scaune) şi implementarea unui sistem de e-ticketing care să aibă dispeceratul în autobază şi patru terminale în autobuze. Totodată, autobaza care va fi modernizată are o suprafaţă totală de 6.340 de metri pătraţi.

„Proiectul este, oarecum, ca un fel de continuare a unui alt proiect implementat în oraşul Bocşa prin fostul Program Operaţional Regional, care a ţinut de partea de reabilitare a unor străzi, a câtorva alei pietonale şi a unui parc. Este un proiect din cadrul componentei de mobilitate, care presupune o abordare integrată a unor servicii în zona de mobilitate şi vorbim aici de transportul cu autobuze electrice. Sunt vizate măsuri care să conducă la îmbunătăţirea eficienţei şi rentabilităţii transportului public, creşterea siguranţei şi confortului călătorilor, dar şi reducerea poluării. Această componentă a fost mai dificil de implementat în oraşe mai mici, deoarece, pe lângă faptul că au un buget limitat, au probleme în a gestiona situaţia operatorului de transport. Din fericire, oraşul Bocşa a rezolvat această problemă”, a afirmat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

Acesta a subliniat că acest proiect este de aproape zece ori mai mare decât bugetul pentru investiţii din acest an al Primăriei Bocşa. Valoarea totală a investiţiei este de aproape 24 milioane de lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de circa 21 milioane lei. Perioada de implementare este de 18 luni. La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio-POR 2014-2020 au fost contractate, până în prezent, 498 de proiecte în valoare totală de 740,80 milioane euro, din care 606,16 milioane euro reprezintă finanţare nerambursabilă. AGERPRES