Oraşul Beclean este primul din judeţul Bistriţa-Năsăud care va avea o variantă de ocolire, cu finanţare europeană, pe 14 octombrie fiind semnat contractul de proiectare şi execuţie în vederea realizării acestui obiectiv de investiţii.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi are o valoare de peste 86 de milioane de lei (cu TVA), din care 85% reprezintă fonduri europene, iar restul de 15% este contribuţia Guvernului României.

La evenimentul de semnare a contractului de proiectare şi execuţie a fost invitat fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, în prezent director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, căruia primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, i-a mulţumit pentru OUG 101/2020 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020, în baza căreia administraţia locală a finanţat studiul de fezabilitate pentru varianta de ocolire.

„Nu considerăm astăzi un moment de glorie, decât o mare bucurie, chiar fericire, de ce nu? Şi noi, din administraţia publică locală, mai avem momente de fericire administrativă, că am ajuns la acest moment datorită tuturor autorităţilor pe care le vedeţi în sală. (…) Am avut marea şansă ca în 2020 să îl avem ministru pe domnul Boloş, care a iniţiat acest proiect – parcă a fost aşa, o chestiune punctuală, doar s-a dus şi a venit foarte repede, dar în timpul acesta a dat o ordonanţă foarte importantă, Ordonanţa 101, unde suntem primii care o implementăm”, a declarat primarul din Beclean.

Varianta ocolitoare a oraşului Beclean va degreva traficul de pe DN 17, care în prezent se descarcă prin centrul oraşului, creând ambuteiaje, şi va avea o lungime de aproximativ 1,2 kilometri.

Traseul variantei se va desprinde din DN 17D, va traversa râul Someş pe un pod pe grinzi cu o lungime totală de 583,6 metri şi se va racorda ulterior la DN 17.

Lucrările de execuţie a variantei ocolitoare a oraşului Beclean sunt estimate să dureze 24 de luni. AGERPRES