Oraşul Bălceşti redevine un important centru agro-industrial al judeţului Vâlcea

Oraşul Bălceşti are în prezent o suprafaţă de peste 2.200 de hectare cultivate cu grâu şi porumb şi redevine unul din cele mai importante centre agro-industriale ale judeţului Vâlcea şi sudului României, a declarat primarul Ion Curelaru.

El a adăugat că este singurul primar din zonă “care oferă şi consultaţii agricole” fermierilor. “Sunt inginer agronom, una din cele mai rare meserii din ziua de azi. Practic această meserie cu plăcere de peste 40 de ani. La primărie au ajuns oamenii să mă întrebe, de exemplu, ce le recomand să pună în pământ. Acum e sezonul porumbului. Le-am spus să însămânţeze de exemplu hibridul Fundulea şi Oltul şi să aştepte ca pământul să nu mai fie rece. Bălceştiul va avea în acest an peste 2.200 de hectare cultivate cu grâu şi porumb, aproximativ în suprafeţe egale”, a precizat Curelaru.

De altfel, în zona parcului industrial din oraş, pe care speră să-l finalizeze la nivel de utilităţi în toamna acestui an, aşteaptă mai mulţi investitori în domeniul agro-industrial. “Suntem în discuţii avansate cu investitori în acest domeniu. Să nu uităm, Bălceştiul a fost cel mai mare centru agricol în perioada interbelică şi antebelică. Aici, pe Valea Olteţului, toţi latifundiarii aduceau marfa, era cea mai mare piaţă, mai ales că ne aflăm pe rutele comerciale ale Craiovei, Slatinei, Râmnicului, Târgu Jiului. Bălceştiul era locul unde, să spunem metaforic, se fixa preţul de schimb între nord şi sud, între pomicultura dinspre munte şi agricultura de la câmpie”, a mai spus Curelaru. Primarul din Bălceşti spune că a reuşit să creeze două clase de învăţământ profesional cu specific agricol şi veterinar şi speră că va reuşi să diversifice aceste profile.

Oraşul Bălceşti se află în bazinul râului Olteţ, în sudul judeţului Vâlcea, şi este unul dintre cele mai importante oraşe agro-industriale din zonă. AGERPRES