Oraşul Ardud a sărbătorit 800 de ani de atestare documentară

Oraşul Ardud a sărbătorit duminică 800 de ani de la prima atestare documentară, ocazie cu care a fost dezvelit un monument şi a avut loc o defilare a cavalerilor şi domniţelor din mai multe ordine.
Manifestările cuprinse în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului MedievArt au început cu marea paradă a cavalerilor invitaţi, după care a fost dezvelit monumentul din faţa Primăriei, reprezentând descălecarea lui Bartolomeu Dragfi la Ardud, unde a primit cetatea.

“Nu este un lucru obişnuit ca o localitate să poată să-şi aniverseze 800 de ani de atestare documentară. Pentru că cineva care nu are trecut nu poate să aibă viitor, Ardudul dovedeşte că are un trecut milenar şi atestat documentar de 800 de ani, de aceea noi cei de astăzi suntem datori să cinstim cum se cuvine trecutul acestor locuri, să-l marcăm şi să fim demni de trecutul nostru, al înaintaşilor noştri şi să facem ca această localitate să prospere”, a declarat primarul Ovidiu Duma.

“Tradiţia noastră, a poporului român, de a ne cinsti faptele eroice ne-a fost transmisă din generaţie în generaţie, cu adâncă şi profundă semnificaţie religioasă şi laică, cu multe valenţe spirituale, civice şi militare. Astăzi, la Ardud, noi trăim un asemenea moment. Prin ridicarea acestui monument nu facem altceva decât să-i onorăm pe toţi cei care au contribui la istoria locului”, a spus prefectul Eugeniu Avram.
Monumentul a fost realizat de sculptorul Radu Ciobanu.

La defilare au participat Ordinul Cavalerilor Lup Târgu Mureş, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul cavalerilor Artgotica, Ordinul Crux Alba din Ungaria, Trupa Nosa, Cimpoierii de Transilvania şi alţii. Au fost organizate spectacole şi demonstraţii de lupte medievale. AGERPRES