Judetul Salaj figureaza pe unul dintre ultimele locuri in tara, pe pozitia 39, in ceea ce priveste suprafata verde care revine unui locuitor din mediul urban, suprafata care este in continua scadere, din cauza tot mai multor constructii care apar.
Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Salaj, Aurica Grec, a declarat ca, in municipiul Zalau, exista aproximativ 70 de hectare de suprafete verzi, ceea ce inseamna ca fiecarei persoane ii revin in medie circa 11 metri patrati de verdeata, in conditiile in care normele in domeniu ale Uniunii Europene fixeaza o suprafata de 30-40 de metri patrati pentru fiecare locuitor, iar recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii ridica pragul minim la 50 mp/locuitor.

Dintre cele patru orase din Salaj, cea mai nefavorabila situatie, in ceea ce priveste suprafata de verdeata care revine unui locuitor, a fost constatata in orasul Simleu Silvaniei. Fiecarui locuitor din Simleu Silvaniei ii revine, in medie, mai putin de un metru patrat de spatiu verde, adica de aproximativ 40-50 de ori mai putin decat cer normele Uniunii Europene sau ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Intr-o situatie similara se afla orasul Jibou, care dispune de mai putin de trei metri patrati de suprafata verde/locuitor. Cel mai bine situat oras din Salaj, in privinta spatiilor verzi, este Cehu Silvaniei, unde fiecarui locuitor ii revin peste 16 metri patrati de verdeata, suprafata care este, totusi, de circa 4-5 ori mai mica decat in tari precum Austria, Olanda sau Belgia.