Oraşele Braşov şi Lausanne au rămas în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice ale Tineretului din 2020

jocuri_olimpice_tineret.jpgOraşele Braşov şi Lausanne (Elveţia) au rămas în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice ale Tineretului în anul 2020, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Braşovului, Răzvan Popa, care a participat în urmă cu câteva zile la o primă întâlnire tehnică la Lausanne.
Reprezentanţi ai comitetelor olimpice din cele două ţări şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au participat în urmă cu câteva zile la Lausanne pentru a pune la punct o serie de lucruri de natură tehnică pentru întocmirea dosarului de candidatură care va fi depus în luna iunie.

”Avem şanse mari să fim gazda unui eveniment olimpic mai important decât FOTE organizat anul trecut la Braşov. Avem şanse, pentru că, spre deosebire de candidaţii noştri de la Lausanne, Braşovul are toate facilităţile, dacă vorbim de spaţii de cazare, de infrastructură sportivă, un areal de organizare mult mai restrâns decât la Lausanne, unde distanţele între cazare şi locul unde se desfăşoară competiţiile sunt foarte mari. De asemenea, satul olimpic poate fi organizat foarte bine într-un singur loc, la Poiana Braşov, unde sunt unităţi de cazare de toate tipurile, iar condiţiile sunt foarte bune. La acestea se adaugă şi faptul că Festivalul Olimpic al Tineretului European ediţia de iarnă 2013 a fost organizat la Braşov în condiţii foarte bune, toate sunt atuuri în favoarea Braşovului”, a spus viceprimarul.

Pentru organizarea Jocurilor Olimpice ale Tineretului mai este nevoie de un patinoar pentru patinaj viteză, pentru care există proiect, şi care, cel mai probabil, se va construi la Poiana Braşov, pe structura celui ridicat pentru FOTE, şi de o pistă de bob, căreia deocamdată nu i s-a stabilit locul, dar este posibil să se construiască la Cheile Grădiştei.

Viceprimarul a mai afirmat că, dacă Braşovul va organiza Jocurilor Olimpice ale Tineretului în 2020, locurile de desfăşurare a competiţiilor sportive vor fi aceleaşi ca la FOTE, adică Braşov, Poiana Braşov, Predeal, Râşnov şi Cheile Grădiştei. “Dacă Braşovul va organiza această competiţie mondială, atunci putem intra în cursa pentru organizarea unei Olimpiade de iarnă în anul 2030. Am observat că CIO vrea să organizeze competiţii olimpice şi în alte state mai mici decât până acum, când favorite erau ţările mari”, a mai arătat Răzvan Popa.

Dosarul pentru organizarea Jocurilor Olimpice ale Tineretului va fi depus în luna iunie la Lausanne, urmând ca în luna august 2015, la Kuala Lumpur (Malayezia), să fie desemnată ţara organizatoare. La Jocurile Olimpice Mondiale ale Tineretului participă tineri cu vârste între 14-18 ani, iar numărul sportivilor şi al delegaţiilor care vor participa în 2020 la competiţie va fi de circa 4.000 de persoane, faţă de 1.400 la FOTE, a mai precizat viceprimarul Răzvan Popa.
AGERPRES