Primarul municipiului Oradea, Petru Filip, insotit de senatorul liberal Radu Tarle, a intreprins o vizita de zece zile in SUA, unde s-a intalnit cu primarii si cu comandantii de politii comunitare din Lexington, statul Ohio, si Knoxville, statul Kentucky.
Petru Filip a declarat, intr-o conferinta de presa, ca organizarea Politiei Comunitare ca un serviciu profesionist a fost una dintre temele principale urmarite in SUA. „Politia Comunitara reprezinta una dintre principalele activitati pe care administratia locala va trebui sa o tuteleze. Avand in vedere ca SUA sunt cel mai bine organizate din punct de vedere al relatiei cetatean-politistul comunitar, am avut ocazia sa ne informam la fata locului asupra celor mai importante aspecte,” a spus el. „Imi dau seama, acum mai mult decat inainte, ca organizarea Politiei Comunitare ca un serviciu profesionist va fi un proces foarte dificil”, a adaugat Filip.

Pe de alta parte, primarul oradean apreciaza ca viitoarea politie comunitara locala nu are viitor daca este creata pe bazele actualilor gardieni publici. „Este o chestiune absolut nefezabila. Cine a avansat ideea a urmarit evident o minimalizare a acestui serviciu”, considera primarul. „Serviciile similare din SUA sunt deservite de angajati supercalificati. Nici unul dintre politistii de acolo nu are mai putin decat academia de politie. Sunt niste cursuri specializate fara de care este imposibil accesul in sistem,” spune Filip. El a dat ca exemplu orasul Lexington, cu 250.000 de locuitori, unde politia comunitara are aproape 600 de agenti si 800 de masini. „Nu circula cu toate, dar sunt toate disponibile pentru situatii de criza. Nu exista patrule pe jos sau pe biciclete. Timpul maxim de interventie este de doua minute. Iar bugetul alocat politiei este finantat exclusiv din banii oraselor si reprezinta 40% din total”, a spus primarul, care a adaugat ca sefii politiei comunitare, serifii, sunt alesi de comunitate.

„Politia comunitara din unul dintre orasele vizitate ne va lua intr-un fel de tutela pe termen lung. Ne vor consilia in selectarea personalului, in pregatirea lui sau in probleme specifice. La Knoxville, exista o Academie de Politie care deserveste cateva state. Oficialii locali si-au aratat disponibilitatea de a oferi cursuri de specialitate pentru ofiteri oradeni, cu conditia cunoasterii limbii englez”, a mai spus Filip.