Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat că s-a depus documentaţia la Ministerul Turismului pentru ca Oradea să devină „staţiune turistică de interes naţional”, titlu pe are l-ar putea primi într-o lună.

„Analizând toate condiţiile ce decurg din acest statut, în afară de avantaje şi uşoare dezavantaje, am stabilit o zonă din oraş care să fie declarată staţiune balneoclimaterică, fiind compusă din două zone: zona centrală din Oradea unde avem monumentele istorice şi coridorul verde al Crişului repede din oraş. Circa 25% din suprafaţa municipiului”, a declarat, în conferinţă de presă, edilul Ilie Bolojan.

Primarul a precizat limitele arealului central ce va primi acest statut. În opinia sa, Oradea se află printre primele oraşe din ţară care au solicitat acest statut. Beneficiile ar fi multiple, a precizat el, între care, pe primul loc, posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile şi guvernamentale dedicate acestor zone, creşterea vizibilităţii şi notorietăţii destinaţiei, având în vedere că toate staţiunile de interes naţional sunt promovate de Ministerul Turismului, creşterea fluxurilor turistice şi crearea unor oportunităţi suplimentare investitorilor din domeniul turismului care vor accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice.

„Încercăm să consolidăm imaginea de oraş turistic, să punem în valoare lucrurile care ne diferenţiază, aspectele de patrimoniu, tratamentul balnear, apa geotermală”, a spus Bolojan.

Ca dezavantaj, edilul a menţionat faptul că toţi operatorii economici din zonă sunt obligaţi să se acrediteze din punct de vedere al unei staţiuni turistice, inclusiv restaurantele, nu doar hotelurile, ceea ce înseamnă o activitate birocratică suplimentară, dar fără costuri financiare.

„Proiectul nostru este ca în cursul lunii să obţinem acest statut de staţiune turistică de interes naţional, după care să pregătim câteva proiecte care se încadrează în acest concept. Intenţionăm să construim un nou aquaparc – un spa modern doar pentru adulţi, pe jumătate din suprafaţa Ştrandului Ioşia, pe circa un hectar. Cealaltă parte a ştrandului va fi şi ea reabilitată. Noul spa se va lega cu Sala de sport, cu noua piaţă ce se va construi, cele trei centre de cartiere din jur. Estimăm că în două-trei luni vom avea aceste proiecte. După licitaţii, sper ca, posibil, chiar în toamnă să începem aceste lucrări”, a mai precizat primarul. AGERPRES