Opt situri Natura 2000 din Bihor , cu suprafaţă totală de aproape 20.000 de hectare, vor face timp de 12 luni obiectul unui studiu de identificare a sectoarelor economice ce se pot dezvolta în arii protejate.

Cele opt arii protejate sunt cuprinse într-un proiect lansat miercuri de Consiliul Judeţean, cu finanţare norvegiană de 85% şi din bugetul naţional 15%, în prezenţa unui reprezentant al Ministerului Mediului, Mihai Olar, al vicepreşedintelui CJ Bihor, Ionel Avrigeanu, şi al echipei de proiect.

‘Scopul acestui proiect este de a cuantifica impactul pe care ecosistemele din ariile protejate le au asupra principalelor sectoare economice precum şi de a identifica acele activităţi economice ce se dezvoltă în perimetrele protejate fără a afecta biodiversitatea. De asemenea, se vor identifica posibilităţile de reconstrucţie ecologică, acolo unde este cazul, dar şi conştientizarea populaţiei asupra faptului că ariile naturale nu sunt o piedică în calea dezvoltării, ci ele pot contribui semnificativ la dezvoltarea comunităţilor umane, în acord cu principiile dezvoltării durabile’ a precizat Aurelia Dumiter, managerul de proiect.

Cele opt arii protejate, dintre care cinci în custodia CJ Bihor şi trei la Muzeul Ţării Crişurilor, sunt Platoul Vaşcău, Coridorul Munţii Bihorului-Codru Moma, Ferice-Plai, Pajiştea Fegernic, Valea Roşie, Lacul Peţea şi Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, Betfia şi Tăşad.

Pentru fiecare arie protejată se va realiza câte un studiu de fezabilitate privind amenajarea infrastructurii de mediu, urmând ca, după acest proiect, să se depună alte proiecte pentru realizarea efectivă a acestor amenajări pentru protecţia mediului, dar şi pentru dezvoltarea sectoarelor economice identificate ca posibile acolo unde nu este deranjată biodiversitatea acestor arii protejate.

În proiect se vor derula şi trei work-shop-uri, o campanie de informare, prin pliante, un film de prezentare, materiale de promovare, un site web al proiectului. Se va organiza un curs de rangeri pentru cel puţin 30 de tineri din comunităţile de pe raza siturilor şi se vor realiza şi monta panouri de informare în fiecare arie protejată.

Proiectul ‘Impactul ecosistemelor din ariile protejate aflate în custodia Consiliului Judeţean Bihor şi a Muzeului Ţării Crişurilor asupra principalelor sectoare economice (EcoNatura)’ are o valoare de 375.981,87 euro, contractul de finanţare fiind încheiat între Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de operator de program şi Consiliul Judeţean Bihor în calitate de promotor de proiect.
Proiectul este implementat în cadrul Programului RO02-Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014 (EEA Grants/Norway Grants). Consiliul Judeţean Bihor nu are contribuţie financiară în cadrul acestui proiect. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni, până la 30 aprilie 2016. AGERPRES